29. siječnja 1928. - Umro Vincente Blasco Ibanez

Među španjolskim piscima novijeg doba, koji su doživjeli veliku popularnost i u svijetu nalazi se Vicente Blasco Ibanez. Rodio se 28. siječnja 1867. u Valenciji, a umro 29. siječnja 1928. u Parizu.

Iako je znatan dio svoga vijeka proživio u ovom stoljeću, Ibanez je u pravom smislu pisac devetnaestog stoljeća. To je stoljeće u kojem je španjolski roman, nakon svjetske slave što ga je krasila u 17. stoljeću, doživio ponovni procvat. U tome neospornu ulogu ima i Ibanez, a četrdeset svezaka njegovih romana, novela, putopisa i članaka, nezaobilazni su u novijoj španjolskoj književnosti.

Golem je uspjeh postigao romanom Četiri jahača apokalipse s temom iz Prvoga svjetskog rata. U tematskom i izražajnom postupku on je posljednji španjolski sljedbenik naturalizma. Pisao je, u duhu španjolske književne tradicije, mnogo, brzo, lako i spontano, bez prevelikog razmišljanja o umijeću pisanja. Zato su mu stranice romana katkad površne i bez plana, ali uvijek prepune temperamenta.

Bio je avanturist i svjetski putnik, republikanac i antiklerikalac, čovjek nepresušne energije i raznolika dara, slikao je, a bavio se i novinarstvom, postigao je slavu i stekao bogatstvo, ali je doživio i proganjanja, a iz dvoboja jedva je pak spašavao živu glavu.

Njegovi prvi romani o rodnoj Valenciji, njezinim ljudima i koloritu, ujedno su i najbolji. Svi su nastali potkraj 19. stoljeća: Riža i jedrenjak, Svibanjski cvijet, Baraka, Među narančama. No, nije bio zaokupljen samo rodnim krajem. Obrađivao je i socijalnu tematiku, doduše bez osobite dubine, ali uz puno šarma u događanju i dopadljivosti u pripovijedanju. Zato nije neobično što su neki njegovi romani preneseni i na filmsko platno.

Pisao je o Andaluziji i njezinim seljacima u romanu Podrum; Gola kicoškinja oživljava ozračje umjetničkog i boemskog života; Rulja je posvećena madridskoj sirotinji, a Krvava arena toreadorima. Unatoč svim slabostima, brojni Ibanezovi romani cjelovita su i živa panorama španjolskog života na prijelazu stoljeća te se i danas lako čitaju.