San u kamenu - izložba namijenjena slijepim i slabovidnim osobama

San u kamenu - naziv je izložbe Arheološkog muzeja Istre, otvorene u pulskoj galeriji Sveta Srca. Prikazuje replike klasičnih umjetničkih djela iz svih krajeva svijeta i u potpunosti je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Vidjeti i dodirom, pristupiti galeriji na katu i u invalidskim kolicima. Moguće je to zahvaljujući senzibilitetu djelatnika Arheološkog muzeja Istre i novcu iz europskih fondova.

- I mi smo se prilagodili kako bi sadržaje približili, izradili smo mnogobrojne replike, imamo mogućnost sami izrade braičnih natpisa, izrađujemo sami taktilne prikaze da bi mogli crtežom prikazat sadržaje, objašnjava konzervatorica Đeni Gobić Bravar.

Izložba San u kamenu sadrži motive iz drevnih kultura Amerike, Dalekog Istoka, Grčke, Egipta kao i motive hrvatske kulturne baštine, a postav u Puli biti će dodatno obogaćen i izlošcima koji predstavljaju Arheološki muzej Istre. Uz svaki izložak izrađen je opis na Brailleovu pismu. Izložba je već održana u gradovima Osijeku, Sisku i Varaždinu.

Udruga Slijepih i slabovidnih osoba Istarske Županije također je pokazala interes za izložbu i surađuju u pripremi kod pripreme i usklađivanju opisa na Brailleovom pismu.

Izložba San u kamenu bit će dio programa obilježavanja Noći muzeja u Istri.