Besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike osmih razreda i srednjoškolce

Od početka ove godine cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za učenike osmih razreda i srednjoškolce. Najveći je postotak cijepljene djece u Međimurskoj županiji. U sklopu tjelesne i zdravstvene kulture u međimurskim školama provodi se edukacija upravo o toj infekciji i kako je spriječiti.

Maturanti čakovečke Ekonomske i Trgovačke škole već su dobro upoznati s time što je to HPV i kakve probleme može uzrokovati.

- Mislim da bi se trebali svi cijepiti jer je to ulog u budućnost, kako kaže doktorica, štitimo se od raka maternice i svega ostalog, kaže maturantica Monika Jurišić. Njezina kolegica Iva Rob smatra da bi svi trebali iskoristiti mogućnost besplatnoga cijepljenja kako bi se zaštitili.

No i dalje su bolesti tabu tema među vršnjacima. Stoga, kad je o cijepljenju protiv HPV-a riječ tu je je liječnica školske medicine, da ih poduči, razgovara s njima i odgovori na sva njihova pitanja.

- Nije to nešto što se kod nas pokusno izvodi. Cijepivo se već daje u zemljama Europe. U Australiji se cijepi više od 15 godina i tamo je pobol od raka vrata maternice smanjen, ističe mr.sc. Narcisa Slugan, specijalistica školske medicine.

Preko tisuću djece u Međimurskoj županiji ove je školske godine već cijepljeno protiv HPV-a. Djeca se ovdje cijepe već 10 godina, a unazad 4 godine cijepe se i dječaci. Educiraju se i učenici i njihovi roditelji te zajedno donose odluku hoće li se dijete cijepiti. Sudeći prema statistici, Međimurci su zaključili da je ovo ciijepljenje korisno za zdravlje njihove djece.