Čudotvorni sir iz Smiljana

Marina Maškulin iz Smiljana prije šest godina ostala je bez posla. Odlučila se na proizvodnju kravljih sireva na ručni način. Sve što proizvede uglavnom proda i kaže da se od sira može dobro živjeti.

Nekoć je ova vrijedna Ličanka radila na benzinskoj crpki. Sada je svaki dan uz lonac. Od crne nafte do kao snijeg bijelog mlijeka, Marini Miškulin ništa nije problem. Ne može proizvesti tradicionalnih ličkih sireva, škripavca i base, koliko se traže. Sve ode već na kućnom pragu.

- To je sve kućni prag, većinom je to Dalmacija, prvenstveno Zadar, Lika, domaći, govori Marina Miškulin, sirarka iz Smiljana.

- Ostali smo bez posla svi, ja i kolege, svako je otišao na svoju stranu, a ja sam imala tu prednost što živim na selu i imam blago, naglašava Miškulin.

Zasad je ponosna vlasnica Lise i Medene. No zahvaljujući poticaju uskoro ide u Austriju po još tri krave.

- Od države dobili smo 30 tisuća kuna, i 20 tisuća i nešto iz našeg džepa, rekla je Miškulin.

Za dva sata kuhanja Marina dobije i do sedam ovakvih sireva škripavaca. Ništa ne baca. Od ostatka sirenja radi sirutku. I nije jedina u Smiljanu koja ima OPG. Prva je stavila oznaku uz cestu pa turisti, na putu do Memorijalnog centra Nikola Tesla, obavezno navrate po ličke proizvode ili se jednostavno samo napiju svježeg mlijeka. Neka djeca i prvi put vide živu kravu.

- Djeca iziđu pa misle da je krava pink, roza i to, ističe.

- Moji susjedi imaju med, imaju isto sireve kao i ja, neki drže ovce, blago, prodaju telce, rekla je Miškulin.

I snađu se nekako. Ipak su oni iz Teslina rodnoga mjesta. Marina i eksperimentira, igra se s kombinacijama. Sirevi sa začinima, sirutka s kaduljom. Čudotvorni napitci iz Smiljana.