Ministarstvo kulture: Postoji volja da se završi projekt rodne kuće A. G. Matoša

Ministarstvo kulture zaključilo je, vezano za rodnu kuću književnika A. G. Matoša u Tovarniku, kako postoji volja Općine, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u javnoj dražbi kuće i tako riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i kuća stavi u kulturnu funkciju, objavilo je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Sastanak u Ministarstvu održan je danas na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek kako bi se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotrilo najprimjerenije rješenje za spas Matoševe Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju, u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice.

Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana, prenesene kroz medije, zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi, navode iz Ministarstva kulture. Na sastanku je potvrđeno kako će Matica hrvatska, Ministarstvo kulture, Općina i Županija nastaviti tražiti zakonski utemeljeno rješenje kako bi se omogućio završetak obnove i kako bi se objekt što prije stavio u funkciju, dodaje se.

Na Općinskom sudu u Vukovaru je odgođeno ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša koja je predmet višegodišnjeg sudskog spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, vlasnika Matoševe kuće. Stranke u sporu su obaviještene kako je Ministarstvo kulture podnijelo podnesak kojim skreće pozornost na pravo prvokupa te nekretnine koja se vodi kao kulturno dobro.

Predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić zatražio je od suda da cijeli postupak vrati na početak jer, kako je ustvrdio, sud nije postupio po zakonu.

- Vi ste morali o pravu prvokupa obavijestiti općinu Tovarnik, Vukovarsko-srijemsku županiju i Republiku Hrvatsku. To su elementarne stvari, a te vaše obavjesti nema u spisu. Načinili ste pogrešku i ovaj postupak nije valjan i mora se provesti iz početka - kazao je Anić nakon što je uz predstavnika ovrhovoditelja, Matice hrvatske, zagrebačkog odvjetnika Radoslava Šunjića obaviješten kako je 9. siječnja Ministarstvo kulture Općinskom sudu u Vukovaru podnijelo podnesak kojim upozorava da sukladno članku 38. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pravo prvokupa pravne osobe imaju i u slučaju ovršne prodaje kulturnoga dobra.

U središtu spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša nalazi se rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku koja se prvotno nalazila u vlaništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta da bi središnjica Matice hrvatske podigla 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. godine sudsku tužbu.

U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće u koji je do sada po Anićevim riječima uloženo oko 11 milijuna kuna.

Matoševa rodna kuća zamišljena je kao multumedijalni kulturni centar hrvatskog dijela Srijema s galerijom stalnog postava, spomeničkom knjižnicom i dokumentacijskim centrom te književnim klubom i višenamjenskim dvoranama, a procjenjuje se da bi za završetak projekta, koji je zaustavljen 2010. zbog nedostatka novca, trebalo još desetak milijuna kuna.

- Nismo mogli vjerovati da bi Matica hrvatska išla toliko daleko da bi prodala Matoševu rodnu kuću na dražbi radi duga koji mi nikad nismo osporavali. Zašto se Matica hrvatska odrekla Matoša, zašto se odrekla njegove kuće i Srijema? Ovo pitanje nije pitanje duga. Ovo je prvorazredno političko pitanje. Nekome smeta Matoš u Tovarniku - izjavio je novinarima po izlasku iz suda Željko Anić rekavši kako tek treba vidjeti što konkretno znači podnesak Ministarstva kulture te je tek tada moguće se oko njega i odrediti.

Također je ustvrdio kako je Ministarstvo kulture cijelo vrijeme, od kada traje projekt izgradnje Matoševe rodne kuće bilo "izričito" protiv toga projekta  izuzev u vrijeme nekadašnjeg ministra kulture Antuna Vujića čiji je kabinet pomogao u rješavanju određenih imovinsko-pravnih odnosa.