"Za kolače uvijek ima" - pomislila je i pokrenula posao

Kad prođu blagdani, ostaju rođendani, imendani, godišnjice, dočekivanja gostiju, pa i trenuci vlatitih slatkih slabosti – zaključila je ekonomistica iz Segedina i pokrenula posao s tortama.

Kakva god bila gospodarska situacija, ljudi uvijek negdje duboko u džepu nađu neki skriveni novčić za kolače. Na toj, naizgled jednostavnoj, činjenici utemeljila svoje poduzetništvo jedva tridesetogodišnja Timea Savanya.

Od rođenja nagluha, naučila je uvijek tražiti vlastiti put za sve akcije. Njezin slastičarki pothvat tako nije bio tipični start up projekt,  jer su je u prvom redu pomagali prijatelji i obitelj. A novčani okvir je, na temelju znanja stečena na ekonomskom fukultetu u Segedinu, sama postavila.

Svoje je proizvode osmislila spajanjem najpoznatijih mađarskih tradicionalnih domaćih kolača s novim francuskim trendovima. Dakako, takvi kreativni uzleti trebaju temeljne vještine zanata. Tako je u segedinskoj hit-slastičarnici "Torta", uz stalnih 6-8 zaposlenih, uvijek i po nekoliko učenika. Oni najsposobniji jednom će možda pokrenuti i vlastiti posao.

Reportaža stiže od kolega iz DunaTV u međunarodni magazin "Alpe Dunav Jadran".