Povijest računala - sjećate li se kojeg od ovih?

Jedinstvena zbirka Tršćanina Corrada Bonfantija prati razvojni put računala od sedamnaestoga stoljeća do danas.

Više od tristo izložaka! Tu su svi instrumenti i modeli koji su potvrdili svoju vrijednost u povijesti.  Otuda skraćeno ime pod kojim stručnjaci prepoznaju ovu zbirku: "PSIC" – Percorsi Storici dell’Informatica e del Calcolo (Povijesni putovi informatike i računarstva).

Institut "Volta" u Trstu čuva dio te goleme zbirke, koja sadrži stvarne modele tehnološke "arheologije" – od dijelova prvih računalnih alata do kompletnih prethodnika modernih računala. Primjerice, vrlo je osobito stolno računalo "Olivetti Program 101" iz 1965., cijenjen primjer minuciozne talijanske tehnologije u svijetu kojim su tada dominirali golemi, skupi i nedostupni "mainframe" kompjutori. Tu je i najmanja mehanička računalna strojna jedinica na svijetu: "Curta", proizvedena 1950. u Lichtensteinu.

Fizičar u mirovini, prirodno je kliznuo u informatiku, koja mu je postala znanstvena strast. Corrado Bonfanti sam se brine za održavanje zbirke, kao i za vođene ture za studente samog Instituta "Volta", ali i posjetitelje sa drugih sveučilišta ili đake osnovnih i srednjih škola. Reportažu o njemj donose kolege RAI u emisiji "Alpe Dunav Jadran".