Poremećaji u prehrani - sve veći problem današnjice

U Republici Hrvatskoj 40.000 ljudi ima zdravstveni problem poremećaja prehrane (anoreksiju, bulimiju, kompulzivno prejedanje...). Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine čak 39 posto svih Hrvata će biti pretilo.

Jeste li primijetili da je svake godine novogodišnja odluka gotovo uvijek vezana uz mršavljenje i kontrolu prehrane. Zašto nam je to postalo normalo i što želimo time postići? Imaju li dijete svoj smisao i postižemo li njima uvijek željeni cilj?

Magistrica nutricionizma Maja Žanko poziva na predavanje u Centru BEA gdje će predstaviti povijesni presjek dijetne kulture i njenog značaja kako u prošlosti tako i danas.

Također, predstavit će i današnje nešto drugačije pristupe koji su usmjereni k ne-dijetnom pristupu i postizanju zdravlja. Naučeni smo razmišljati da biti mršaviji znači biti zdraviji.

Je li zdravlje proporcionalno povezano s indeksom tjelesne mase (ITM) te je li nužno biti mršav da bismo bili zdravi? Je li moguće biti zdrav i u krupnijem tijelu?  Moramo li možda zauvijek odustati od dijeta da bismo napokon bili zadovoljni i zdravi ili je ipak kontrola obroka ono sto nas čini uspješnima? Sve su to pitanja koja si uvijek iznova postavljamo te često ostajemo godinama zarobljeni u cikličkom gubljenju i dobivanju kilograma. Moguće je izaći iz začaranog kruga dijeta i emocionalnog prejedanja. Kako, možete čuti na predavanju!

O poremećajima hranjenja govorile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska nutristionistica Maja Žanko i mr.sc. Jelena Balabanić Mavrović, sociologinja i psihoterapeutkinja, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.