5. veljače 1922. - Umro Eduard Slavoljub Penkala

Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i izumitelj, rođen je u mjestu Liptovský Mikuláš - Liptószentmiklós, tadašnjoj Mađarskoj, danas Slovačkoj, 20. travnja 1871.

Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije.

Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao boravište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava br. 17. S vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentira "Termofor" u Budimpešti, Beču i drugdje. Usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. 

Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta. Sve veća potražnja tržišta povećava proizvodnju i već 1906. godine počinje suradnja između Edmunda Mostera i ing. Penkale, koja dovodi do stvaranja poduzeća Penkala-Moster. Zajednički počinju graditi novu tvornicu u današnjoj Branimirovoj ulici, koju 1911. godine završavaju i stvaraju zajedničko dioničko društvo Penkala-Edmund Moster d.d. Usporedo s tvornicom u Zagrebu drugi član obitelji Moster zajedničkim kapitalom otvara drugu tvornicu u Njemačkoj, u Berlinu.

Penkala olovke i nalivpera izvoze se u više od sedamdeset zemalja svijeta i tvornica od 300 radnika 1911. godine povećava taj broj na 800 radnika: može se reći da je u razdoblju od 1912. do 1926. godine to bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedo s procvatom tvornice Penkala-Moster d.d., Penkala intenzivno radi na području aeronautike. Već 1907. prijavljuje Kraljevskom patentnom uredu u Budimpešti, ali i drugim zemljama, patente za zračni jastuk i zrakoplov. Penkala ne samo da prijavljuje patente, već izrađuje i zrakoplov po svojim nacrtima i zamislima, koji dovršava 1910. i iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak.

Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.  Proizvodi i glasoviti Radium Vinovica, preparat protiv svih vrsta reumatičnih bolova, zatim prve deterdžente za pranje rublja (plavilo), pa sredstva za impregnaciju drva, pečatne voskove itd.

Nenadano umire 5. veljače 1922. godine, nakon službenog puta s koga se vratio s upalom pluća. Do danas nisu završena istraživanja njegova cjelokupnog izumiteljskog rada.