"Znanost u kvartu" obilazi Hrvatsku

"Znanost u kvartu" novi je projekt koji je pokrenula udruga Virtualci s ciljem približavanja znanosti što većem broju građana - osobito djeci i mladima. Žele obići Hrvatsku, a Bjelovar je prva stanica.

Od različitih grana STEM područja do društvenih tema - sve je to u Znanosti u kvartu. A bjelovarski osnovnoškolci prvi su zavirili u taj kvart.

Djecu su bez problema zainteresirali za znanost jer radionice dokazuju da ona može biti itekako zabavna. Uz virtualne naočale mogli su šetati poviješću ili oko Zemlje i Sunca. U meteorološkoj radionici učili su kako nastaje tornado. Uz pomoć 3 D olovaka izrađivali su hijeroglife i različite ukrase. Učili o kriptografiji. Svladavali osnove trodimenzionalnog printanja. Upoznavali robotiku...

Znanstveni piknik koji ove udruge organiziraju u sedam godina postao je najveće događanje popularizacije znanosti u Hrvatskoj. To je, kažu, još uvijek znanstveni centar bez krova, ali uskoro bi ga mogao dobiti.

- Ono što čini jedinstvenim Znanstveno-edukacijski centar Zagorje je to što će to biti prenamjena dvorca Stubički Golubovec u jedan takav centar - najavio je Davor Komerički, Znanstveno-edukativni zabavni centar Zagorje.

U suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom projekt će kandidirati za novac iz europskih fondova.