Lokvarski kalendar - što nas čeka u 2019.?

Udruga Ljubitelji lokvarskih starina iz Općine Lokve u Gorskom kotaru i ove je godine, pučkom metodom brojanica, tijekom dvanaest dana između Svete Lucije i Božića pratila vremenske prilike i temeljem toga izradila prognozu vremena za cijelu 2019. godinu. Osim prognoze na dvije stranice Lokvarskog kalendara tiskani su, povodom Europske godine kulturne baštine, i motivi starih razglednica Lokava.

Nakon prošle rekordno snježne goranske veljače, pučke prognoze predsjednice etno-udruge iz Lokava Mirjane Pleše za nastavak ove zime zvuče ipak povoljnije:

- Siječanj će početi vedro, ali u drugoj polovici mjeseca, kada krene jugo, moglo bi zabijeliti. Veljača će isprva biti hladna i vjetrovita, ali neće biti prevrtljiva poput prošlogodišnje, pa očekujemo da se neće ponoviti niti priča s gotovo dva metra snijega-  govori Pleše.

Ipak, dodaje da ožujak neće donijeti rani dolazak proljeća, u travnju bi nas sunce ipak trebalo malo ogrijati, a s prvim okretanjem na jugo polako će se buditi priroda i započeti radovi na polju. Pučki meteoerolozi kažu da ćemo ljetnu garderobu tijekom očekivano kišovitog svibnja držati u ormarima, a potom početak pravog ljetnog vremena možemo očekivati u lipnju.

- Srpanj će imati nekoliko hladnijih jutara, ali bit će miran i suh ljetni mjesec te pogodno razdoblje za planiranje godišnjih odmora. Kolovoz neće proteći bez kiše i vlage, sredinom mjeseca, nakon blagdana Svetog Roka, imat ćemo ljepše i vedrije vrijeme - najavljuje Mirjana Pleše. Sudeći po lokvarskim brojanicama, ne treba se pretjerano nadati onom zakašnjelom Miholjskom ljetu u rujnu i listopadu.

Listopad će biti vjetrovit, kišovit i vlažan mjesec, dok studeni neće opravdati svoj naziv i bit će topao. Prosinac donosi mnogo toga. Započet će maglovito i vjetrovito, oko desetog dana u mjesecu, te blagdana svete Barbare i Lucije, bit će kišovit, a potom i snježan, onda i poprilično burovit.