Bogata izložba slavonskobrodske arheološke zone

Muzej Brodskog Posavlja cijelu će godinu nizom događanja obilježavati 85. obljetnicu postojanja. No još uvijek bez stalnog postava. Kulturna javnost i turisti čekaju ga više od četvrt stoljeća. Za utjehu - do sredine idućeg mjeseca razgledati mogu bogatu izložbu o trideset godina slavonskobrodske arheološke zone.

Sve najvažnije što su u trideset godina zaštićene arheološke zone Brod pronašli i istražili - brodski su muzealci pokazali publici. Jer, kažu, ovaj kutak Slavonije našim je precima bio atraktivan za naseljavanje.

Pa uzbuđenja na pet arheoloških nalazišta nije manjkalo.

Najbogatije i najznačajnije nalaze dala su nalazišta poput onih iskopanih oko gradskog središta gdje je otkriveno i naselje iz ranog brončanog doba.

Mnogi od izloženih predmeta zaslužili su biti dio stalnog postava. No u Brodu ga nema već četvrt stoljeća. Uskoro  će se znati tek kako je idejno zamišljen. 

Za 85. obljetnicu Muzeja koja se slavi ove godine - sigurno ne. Jer da bi se povijest grada trajno smjestila na police, potrebni su deseci milijuna kuna i milijuni radnih sati na obnovi i uređenju prostora.