Novi život školjki i naplavina

"Život uzme, more vrati" - ne kaže se to bez razloga. Komadi drva i naplavine koje izbaci plima, mogu ponovo oživjeti, čak i dobiti svoju umjetničku svrhu. A za to je potrebno tek malo mašte. Zna to Nada Žunec, profesorica likovne kulture u pulskoj OŠ Stoja. Odbačenim školjkicama, kamenčićima i naplavnom drvu, ona udahnjuje novi život.

- Svako drvo nakon što ga pogledam, inspirira me za nešto drugo. Pa su tako nastale različite vrsta riba, kitova, pa su se pojavile kućice male na stijenama, i tako me zapravo svaki komad drva sam pozove da nešto napravim od njega, kaže Nada koja svoje radove rado poklanja prijateljima i poznanicima.

- Često imam narudžbe. Traže se određene boje da se uklope u stan, u neki određeni kut, tako da nastojim ugoditi svojim prijateljima. Također, moja majka ljeti izdaje apartmane pa su zgodni poklončići na odlasku gostima - nekakav mali magnetić kao uspomena s naše obale, dodaje.

Sjetite se samo koliko ste se puta s morske obale vratili okupani suncem i morskom pjenom te poželjeli taj osjećaj zadržati cijelu godinu. Kroz kreativno korištenje predmeta koje izbaci plima, to je moguće. Kao dekorativni ukrasi, domu daju pravi morski štih.

Zato dobro otvorite oči kad idući put budete šetali plažom. Jer more nas uvijek daruje. A uz malo kreativnosti, možete imati komadić plavetnila u vašem domu. Kako Nada kaže, svatko to može izraditi. Samo pustite mašti na volju.