Kako je tvornica za preradu ribe izmijenila lice malih Banjola

Škatuleta je simbol je sjećanja na neka ne tako davna vremena kada je jedna fabrika za preradu ribe potpuno izmijenila lice malih Banjola. Fotografije iz 30-ih, 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća, golicaju maštu i svjedoče o ljudima i tvornici koju je 1929. osnovao Antonio Parodi, preobrativši Banjole u ribarsko mjesto. Životni standard raste a prate se i modni trendovi.

Svaka obitelj u fabrici ima bar jednoga člana. A kad je nakon velikoga rata na čelo pogona iz Komiže stigao šjor Benvenuti, društveni se život rascvjetao. Išlo se u kino, održavao se ples, djeca su se dolazila igrati, prisjeća se Vitomir Pap. Ondje su se pekli zanati. 

Giovanni Šebelja svjedočio je zatvaranju tvornice 1989. godine. Ali radije govori o njenim najboljim vremenima. Prava pomama za radom u tvornici vladala je i među mladim djevojkama iz Banjola i okolice. Friško pristigle zvale su se papaline, prisjetila se danas 82-godišnja Meri. Sjeća se Meri i zaboravljene stare recepture, kad se friška očišćena srdela prvo sušila na suncu, a potom pržila.

Na mjestu starih baraka danas je hotel. Fabrika nije preživjela ali tajna riblje škatulete s povrćem jest.

- Trebate tri kila ribe, 60 deka kapule 2 deca ulja kilo kuhane mrkve kilo fažola 65 deka kisele paprike i toliko kiselih krastavaca, pola litre pirea od rajčice, pola deca masinovog ulja, papra soli po potrebi, žlica kapari, tri decilitra bijelog vina, kaže Vitomir Pap.

Produžite i vi život ovome receptu. Ali tajnu postupka morat ćete otkriti sami.