Izraelska veleposlanica: U Hrvatsku ću se uvijek rado vraćati

S prvim siječnjem izraelskoj veleposlanici u Hrvatskoj Zini Kalay Kleitman istekao je mandat. Vratila se u rodni Izrael, no prije toga svoja je razmišljanja podijelila s našom Dubravkom Žiljak.

Izrael - u prijevodu "Onaj tko se hrvao s bogom ili božji kraljević", bliskoistočna je zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora. Ime države potječe od Jakova, poslije prozvanog Izrael, od čijih je 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Zovu ga i Svetom Zemljom  u kojoj živi 8 milijuna stanovnika.

Gospodarsko i tehnološko sjedište je Tel Aviv, dok se glavni grad Jeruzalem uz Nazaret smatra najsvetijim gradom na svijetu. Izrael je jedna od najstarijih svjetskih destinacija koju posjećuju brojni hodočasnici. Ondje se nalazi više muzeja po glavi stanovnika nego bilo gdje drugdje na svijetu. Imaju najveći postotak sveučilišnih diploma po broju stanovnika. Smatra se da nakon Silicijske doline u Kaliforniji Izrael ima najveću koncentraciju visokotehnoloških tvrtki u svijetu. Jedina je zemlja na svijetu u kojoj je vojni rok za žene obavezan. Unatoč tomu što više od 60 posto površine zemlje čini pustinja, Izrael je poljoprivredna sila. Iz suvremene države Izrael, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, dolazi sada već bivša veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

U Zagrebu joj se posebno sviđaju Maksimir i Sljeme. Ljubiteljica je svega lijepoga pa s osobitim zadovoljstvom posjećuje muzeje, no voli razgledavati i nova mjesta te učiti o njihovoj povijesti. S velikim zanimanjem prati događaje u Hrvatskoj i smatra da je veliki problem u Hrvatskoj iseljavanje mladih.

Prije dolaska u Hrvatsku Zina Kalay Kleitman bila je savjetnica izraelskog ministra vanjskih poslova te veleposlanica u Ukrajini. Radila je u izraelskoj misiji pri UN-u te u veleposlanstvu u Rusiji. U Hrvatskoj je boravila četiri godine. Zadovoljna je svojim radom na području jačanja suradnje u poljoprivredi, startupova te u kulturi.

Što će raditi u Izraelu, nije nam htjela reći. No nakon 33 godine diplomatske karijere voljela bi se baviti nečim potpuno drugačijim. Vremena za putovanja svakako će naći, a Hrvatska će biti jedno od mjesta kojima će se uvijek rado vraćati.