Pokrenut projekt "Bjelovarskog kvargla"

Kvargl je na Bilogoru stigao prije više od dvije stotine godina s austrougarskom vojskom. Đurđica Juranić u minisirani na svojem OPG-u dovela ga je do savršenstva.

Za njegovu izradu potrebno je i do tjedan dana. Po čemu se on to razlikuje od podravske prgice ili međimurskoga turoša?

- Razlika je samo u strukturi sira, mi stavljamo i mladi bijeli luk, češnjak, znači u aromi, strukturi sira, kaže Đurđica Juranić.

S njegovom analizom u Bjelovaru su krenuli prije 12 godina.

Za sada je samo jedan OPG službeno zainteresiran za prodavanje kvargla s certifikatom EU-a, koji će se morati raditi prema jedinstvenom receptu. Milkica Galović, koja je sirarka 40 godina, prodaje ga na bjelovarskoj tržnici.

Da bi se trud uložen u projekt "Bjelovarskog kvargla" isplatio, potrebno je uključiti još mnoge kažu, posebno mlade, a možda i obogatiti restoransku ponudu.