Nahranite ptice, zimi su žedne i gladne

Niske temperature i bura ne čine dobro divljim pticama. Zbog nedostatka pitke vode u prirodi čak su ugroženije zimi nego ljeti za suša. Ornitolozi upozoravaju da im je potrebna ljudska pomoć. Pogotovo što ih je na istim lokvama u Dalmatinskoj zagori nekada u ovo vrijeme godine bilo na desetke tisuća, a danas se broje tek u stotinama.

Lokve su zaleđene. Nema pojilišta, ptice su žedne i gladne. Tako izmučene, lak su plijen predatorima, nerijetko i ugibaju.

- Imamo jedan apsurd, sad zimi imamo manje vode nego ljeti. Ljeti i u najvećoj suši i kad 2-3 miseca ne padne kapi kiše, ima uvik nekakva špina, bude ujutro rose, a sad kad je ovaj hladni led uz buru, vi zapravo imate situaciju da je sve živo zaleđeno, nema nigdje kapi vode, pogotovo u zaleđu Dalmacije, a i uz obalu - objašnjava orintolog Ante Karanušić.

Brzo se u ptičjem svijetu pročulo za okrepu. Privučene vodom i jabukama, uplele su se u mrežu. Od djetinjstva lovi Ante i prstenuje ptice. Kao što to sada čini i njegov sin Domagoj.

Svima su nakon užine izmjerena krila, upisan spol, procijenjena starost. No, da požive, trebaju malu pomoć ljudi, poput plitica s vodom za žedne kljunove.

Osim vode, naravno, imaju i one popluarne kuglice od masti i sjemenki, to voli većina tih ptica i nekakve zaklone, kućice se mogu napraviti tako da prežive.

Krilata ekipa iz Prgometa - zebe, zelenduri, crvendaći, sjenice i kosovi, za sada su namireni. No, zima je još duga.