Poslovni anđeli u dvorcu Bračak kod Zaboka

U 130 godina star dvorac Bračak kod Zaboka jučer, 21. siječnja, svečano se uselio prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) na području Europske Unije, odnosno drugi WBAF-ov ured u svijetu.

Uspostavom ureda, Krapinsko-zagorska županija postala je dio svjetske financijske i poslovne mreže kojoj je cilj olakšati pristup kapitalu za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta, rečeno je na otvorenju.

WBAF je međunarodna organizacija koja pomaže novim tvrtkama u financiranju njihovih poslovnih pothvata, a ljudi koji unutar nje djeluju nazivaju se poslovnim anđelima.

Predsjednik WBAF-a Baybars Altuntas uspješan je poduzetnik, poslovni anđeo te zvijezda turske verzije poduzetničkog reality showa Shark Tanka. Ujedno je i potpredsjednik Europske trgovinske asocijacije za poslovne anđele te svjetski ambasador poduzetništva za Tursku i zemlje Balkana.

Za ured u manjoj državi odlučio je, gledajući finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem je igrala "mala" Hrvatska.

- Nije važno koliko je zemlja velika, već koliko je velik san - poručio je predsjednik WBAF-a.

Na pitanje kada je prvi događaj u dvorcu Bračak, voditeljica projekta za Hrvatsku Renata Brkić je odgovorila da će se u svibnju održati Bootcamp.

- To je kongres, tečaj, edukacija, gdje učite kroz praksu, certificirate se. U svibnju ćemo dovesti 'anđele' iz Europe, educirati ih kako bi dobili potvrdu da su anđeli koji znaju kako se investira, ulaže, pokazati start-up-ovima, koji su često nepovjerljivi, da su tu i mogu pomoći, rekla je.

- Anđeli daju prvu financijsku injekciju, nude svoje znanje i motiviraju vas da krenete dalje. Znaju prepoznati dobru ideju koja sada možda i nije aktualna ali za godinu-dvije bi bila vrlo poželjna. U tome vide, naravno, svoju korist ali i puno širu korist za samog poduzetnika i za cijeli poduzetnički ekosustav - objasnila je Brkić.

Baybars Altuntas i Renata Brkić, visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.