Mozgalo - pronađite korisno znanje

Mozgalo je edukativno studentsko natjecanje u dubinskoj analizi velikih količina podataka i izradi Big Data rješenja, odnosno procesu pronalaženja korisnih informacija iz velikih količina strukturiranih i nestrukturiranih podataka.

Prvo je i jedino studentsko natjecanje takvoga tipa u Hrvatskoj. Održava se na Sveučilištu u Zagrebu te pridruženim fakultetima ostalih hrvatskih sveučilišta.

Studenti kroz svoja rješenja pronalaze korisno znanje i informacije iz velikih količina strukturiranih ili nestrukturiranih podataka. Pri tome koriste različite statističke metode te tehnike strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Cilj Mozgala je poticanje studenata na analitičko razmišljanje, predikciju te samostalno razvijanje kreativnih rješenja stvarnih problema uz pomoć računalnih znanosti, statistike, ekonometrije te matematike. Studenti uz to razvijaju svoje komunikacijske i poslovne vještine, timski rad te se povezuju s brojnim poduzećima, prvenstveno iz IT i bankarskog sektora.

Tijekom natjecanja održavaju se edukacijska predavanja, radionice, a sudionicima je omogućeno mentorstvo i online edukativni sadržaj. Tako će se danas održati motivacijsko predavanje Bartola Freškure pod nazivom Styria.AI - lessons learned iz perspektive jednog data scientista.

Više o tome govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Anamarija Čavka, članica Udruge e-student i natjecateljica Iva Manojlović.