Najnoviji trendovi u ortodonciji – prozirne udlage

Dentalna medicina, uslijed novih tehnologija i dostignuća, itekako napreduje. Dokazuju to i najnoviji trendovi u ortodonciji – prozirne udlage umjesto klasičnih bravica. Sve su privlačnije odraslima koji nisu zadovoljni svojim zubima, žele pravilniji i ljepši osmijeh, ravnije zube i naravno, a u tim godinama ne žele fiksni ortodontski aparatić.

Aparatići za zube koliko god u nekim slučajevima bili potrebni, naširoko su omraženo pomagalo. Bravice zalijepljene za zube i metalne žice mogle bi postati stvar prošlosti. Sve su popularnije u posljednje vrijeme maskice za ispravljanje zubi.

Proces izrade ortodontske maskice počinje procjenom stanja anomalije, zatim se radi sken gornje i donje čeljusti i prema njemu se izrađuje plan terapije. Pod vodstvom iskusnog i stručnog ortodonta maskice se mogu upotrebljavati za liječenje široke lepeze anomalija. Maskice su za razliku od aparatića mobilne i pacijent ih može samostalno skidati i ponovo stavljati.

Nakon završetka terapije dolazi retainer kao i nakon terapije aparatićima za zube, njihova je uloga sačuvati stanje koje se postiglo maskicama ili takozvanim alajnerima. Dobro osmišljena i izvedena terapija maskicama olakšava posao i drugim stomatološkim strukama.

Ortodontske prozirne maskice sve su popularnije jer pacijenti zaista imaju veću kvalitetu života nego s aparatićima za zube. Proces izrade je u potpunosti digitaliziran što jamči i preciznost.