7. veljače 1812. - Rođen Charles Dickens

Autor Olivera Twista, jedan od umjetnika čija djela jednako diraju srca današnjeg čitatelja kao i čitatelja viktorijanskog doba, Charles Dickens, veliki engleski romansijer, rođen je 7. veljače 1812. u blizini Londona.

U obitelji nižeg državnog službenika, koji je završio u dužničkom zatvoru, Charles je bio najstariji od osmero djece, pa se već u 12-oj godini morao zaposliti u radionici za proizvodnju laštila za obuću.

Zatim je bio pisar i reporter, a književnu nadarenost iskazao je već u prvim izdanim novinskim sličicama. I prvi je Dickensov roman Pickwickov klub izlazio u nastavcima te donio autoru slavu i ugled.

Roman Oliver Twist, u kojem u središte zanimanja Dickens stavlja osobita društvena zla, također je objavljivan u nastavcima. Slijedili su romani: Nicholas Nickleby, Barnaby Rudge i Stara prodavaonica rijetkosti.

Dickens je u svim tim romanima preokupiran borbom dobra i zla. Nasuprot novcu - kao oličenju sile koja izobličuje karakter, stavlja obitelj - utjelovljenje plemenitih odnosa među ljudima.

Nakon posjeta Americi objavio je Američke bilješke, a godine 1843. pojavila se prva Dickensonova božićna priča. Poslije je godinama o tom blagdanu tiskao po jednu. Najpoznatije su Zvona i Cvrčak na ognjištu.

U romanima David Copperfield, u koji je unio najviše autobiografskih elemenata, Sumorna kuća, Teška vremena ili Veliko iščekivanje, iskazuje punu stvaralačku zrelost i spoznaju o nužnosti društvenih reformi.

Za njih se zauzima i u svom časopisu Domaće riječi, no on nije revolucionar. Dickensonovi poniženi i uvrijeđeni su pokorni patnici, a za opće blagostanje bilo bi, misli autor, dovoljno da ljudi postanu plemeniti i odreknu se gramzivosti.

Vjerovao je da će, otkrivajući mračne strane ljudske duše, natjerati zlo na uzmak, kao i to da će dobro srce riješiti društvene sporove. Shvaćajući da brze društvene promjene zahtijevaju brz stvaralački angažman latio se tiskanja dnevnih listova.

U romanima je ovjekovječio razdoblje surove konkurencije industrijskog društva u nastajanju. S njim je u književnost ušla buka velikih gradova, dim iz tvorničkih dimnjaka, polusvijet metropole.

Neumorno je pisao do kraja života ostavivši, nakon smrti 9. lipnja 1870., rukopis nedovršenog romana Tajna Edvina Drooda. Zadnja Dickensova želja bila je da ga pokopaju tiho i da na njegovu grobu ne bude spomenik.