Pod državnom zaštitom još 5 šibenskih objekata

Šibenski konzervatori pod najvišu su državnu zaštitu stavili još pet objekata. Uz Vitićevu zgradu današnje biblioteke, status spomeničke baštine dobili su: vila Pasini, stara pošta, kuća iznad plaže Banj te kompleks zgrada šibenskoga željezničkog kolodvora.

Uz četiri nijema svjedoka industrijalizacije Šibenika 19. stoljeća, Vitićeva zgrada spomenik je hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

- Kvaliteta te zgrade je ta što jedna uspješna interpolacija u stari gradski bedem gdje se s tim staklenim blokom arhitekture u principu spaja stari i novi dio grada, izjavila je konzervatorica Dijana Bolanča.

Stara pošta prva je poslovna zgrada obitelji Ante Šupuka - dugogodišnjega gradonačelnika Šibenika.

- U biti je značajna jer je to jedna faza industrijalizacije Šibenika kada se  čitav ovaj potez urbanistički formira od obale, dodala je Bolanča.

Izvan bedema grada nastala je i današnja vila Pazini. Raskošna kuća Vjekoslava Majsznera - inženjera prve hidrocentrale na Krki, koja je među prvima u svijetu imala izmjeničnu struju.

Zamah industrijskom razvoju Šibenika 19. stoljeća dala je i tvornica umjetnog gnojiva SUFID, na prostoru TEF-a. Jedini svjedok danas je kuća inženjera. U to vrijeme, rudarstvo je željeznicom povezalo Siverić sa Šibenikom. Potom i Šibenik s Europom.

Vrijedna baština ne tako davne povijesti - u mnogima budi emocije. A zaštitu još čeka i najstariji Jadrolinijin brod - legendarni Tijat.