Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je zaštita

Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je i zaštita. Poruka je to koja stoji  iza najnovijeg projekta Zoološkog vrta grada Zagreba i fotografa Damira Hoyke. Rezultat je to suradnje koja se pretočila u izložbu „Pop Art" koja će se održati u četvrtak. O tome se razgovaralo u „Studiju 4“ s Damirom Hoykom i Damirom Skokom ravnateljem Zoološkog vrta grada Zagreba.

Skoko je rekao kako je ideja za ovaj projekt došla iz razloga da se pokaže kako Zoološki vrt više nije ono što je nekada bio. To nije samo mjesto zabave, već i edukacije o zaštiti ugroženih vrsta i podržavanju biološke raznolikosti.

- Da bismo to najbolje napravili, treba izaći iz Zoološkog vrta i upravo to je jedan prekrasan trenutak koji će se dogoditi u Muzeju Mimara, ističe Skoko.

- Raditi s divljim životinjama je interesantno posebno za mene koji voli konstruirati svoju stvarnost ispred objektiva. Ovdje toga nema, rekao je Hoyka.

Skoko je naglasio kako svrha ove izložbe nije samo umjetnička vrijednost, nego i da se istakne svih 11 vrsta koje su ugrožene u prirodi i u programu su Zoološkog vrta.

-  Crvene pande su ugrožena vrsta. Nestaju im staništa zbog krivolova. Malog Grgu smo imenovali u desetom mjesecu i on će ići u program daljnjeg razmnožavanja i poslije u reintrodukciju u prirodu, govori Skoko i dodaje kako je kineska tropruga kornjača najugroženija kornjača u prirodi te je i ona u programu zaštite.

- Antilopa oriks je nestala iz prirode i sada se u ta područja gdje je živjela, iz zooloških vrtova iz uzgoja jedinke reintroducira u prirodu, govori Skoko.

Standardi u Zoološkim vrtovima su se promijenili, tako da se životinji mora omogućiti dvije pozicije gledanja, kako bi se mogla sakriti, ako ne želi biti viđena.

- Kada fotografiram životinje želim u sebi sačuvati onaj moment izvornog čuđenja prema njima. To čuđenje je potrebno da bi ljudi bili svjesni toga koliko smo bogati u ovom svijetu gdje živimo i zato se trebamo boriti da ova biološka raznolikost ostane, rekao je Hoyka.

Skoko je rekao kako su cijene ulaznica za Zoološki vrt u Zagrebu jedne od najnižih cijena u svijetu te da Zoo nije samoodrživ, ali je politika Grada Zagreba da Zoološki vrt bude svima dostupan.

Hoyka je naglasio kako je otvorenje izložbe 24. siječnja u Muzeju Mimara i svi koji vole fotografiju i životinje su pozvani. Ulaz je slobodan zato što je cilj ove akcije da dopre do što većeg broja ljudi.