Pogledajte gdje volontira Coco - pas kojeg djeca obožavaju

Coco je velški corgi pembroke i ima četiri godine. Radi kao terapijski pas. Njezina vlasnica je psihologinja Lea Devčić Conjar i zajedno rade u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Coco radi pet dana u tjednu. Utorkom je slobodna. Lea kaže da Coco radi pola radnog vremena. Ponedjeljkom je na terenu - u dječjem vrtiću Bajka, zatim na dječjoj onkologiji. Srijedom, četvrtkom i petkom djeca dolaze Lei u ured. Posjetili smo Coco u vrtiću Bajka koji ima poseban program u koji se uključuju djeca sa sumnjom na razvoj poremećaja i djeca s poremećajima iz autističnog spektra.

Koliko im Coco pomaže i na koji način, objasnila je rehabilitatorica Sanda Vrljičak.

- Ono što je nama najvrednije u kontaktu s Coco je sjaj u dječjim očima. Vidi se da ju djeca uživaju gledati, jednostavno ju vole i to je ono što mi koristimo u radu. Dolazak i prisustvo psa za njihovu motivacjiu. Motivacija je jako bitna za učenje. Jednostavno kreiramo situacije za učenje za sve one ciljeve koji su nam važni u njihovu poticanju. A potičemo komunikacijske vještine, samostalnost u određenim stvarima i slijeđenje uputa. Djeca su jako motivirana ispunjavati  sve zadatke i aktivnosti, zbog toga jer je Coco tu. Coco će nešto napraviti, potrčati za lopticom, sjesti, okrenuti se, objasnila je Lea.

- To je ono s čime oni imaju poteškoća - obraćati se jedno drugome, slijediti onoga tko im se obrati nekim jednostavnim nalogom. To je nešto što im inače nije lako. Ali u situaciji kad su jako motivirani, kada će pas nešto napraviti ako oni daju nalog, onda će se to vjerojatno dogoditi. Učimo ih da usmjeravaju pažnju prstom pokazujući smjer u kojem pas treba gledati. Socijalne vještine udruživanja pažnje s drugom osobom vježbamo kroz aktivnosti s psom. Učimo ih da se psu obrate da čeka, donese lopticu, sjedne. Također i da čekaju svoj red u aktivnostima s Cocom - bacanju loptice, šetanju. To su aktivnosti koje se sastoje od nekih koraka pa vježbaju i to, rekla je Lea.

Defektologinja Sanda dodaje da djeca jako vole Coco i jedva čekaju dan kad dolazi.

- Imaju u svom rasporedu upisano kad dolazi Coco. Od jutra viču: Coco, Coco dolazi.

Dugogodišnja suradnja 

- Suradnja Udruge za školovanje pada vodiča i mobilitet i dječjeg vrtića Bajka zapravo je već dugogodišnja, kroz niz različitih projekata. Jedan od najpoznatijih je Darujmo djeci kazalište koji se sad već niz godina odvija. Obzirom da smo imali već dobru suradnju, ravnateljica dječjeg vrtića Bajka Vesna Hrvoj prva je priložila zahtjev za svog terapijskog psa Abu. Tako je Aba prva radila u vrtiću. Obzirom da ima jako puno skupina djece s poremećajem iz spektra autizma, Aba to ne može sve odraditi sama pa smo uveli Coco u priču, istaknula je psihologinja Lea.

- Obuka za Coco je malo specifična s obzirom na to da sam ja zaposlenik Udruge. Inače za jednog terapijskog psa traje četiri do šest mjeseci. A kod Coco to znači kontinuirano. Ona se stalno školuje, stalno učimo neke nove trikove koji dolaze s novim poslovima, kaže.

- Kod Coco je specifično da je korgi. Vjerojatno većina zna da Udruga školuje labradore. Međutim ja sam htjela tu pasminu pa sam zajedno s našim instruktorom išla u odabir u leglu. Odabrali smo Coco koja je prvo prošla socijalizaciju pa onda trening. To je zapravo uobičajeni put terapeutskih pasa, osim što je ona druge pasmine i što je moja, ističe Lea.

- Djeca jako vole Coco jer je beskrajno zaigrana. Mislim da korgiji imaju taj privlačan izgled, miroljubiv, koji djeci jednostavno ulijeva povjerenje i lako im prilaze. Nije veliki pas, svijetao je i to su sve karakteristike koje djeci pomažu da im priđu, da uđu u kontakt sa psom, objasnila je.

- Coco obožava djecu. Koliko ona čeka pred tim vratima, maše repom i ne može dočekati da je pozovu unutra jer je to stvarno jedna velika, velika ljubav, ističe.

Svi se terapeutski psi biraju već u leglu.

12 pasa manekena u kalendaru za 2019.

- Tada su već s dva mjeseca vidljive određene karakteristike pasa. Provodimo testiranje i onda zapravo usmjeravamo dalje tog psa. Za vrijeme socijalizacije. Nakon toga prolaze i obuku, odnosno trening, kaže.

- Coco radi s različitim skupinama djece. Ovdje u dječjem vrtiću djeca su jednostavno s psom jako motivirana. Koliko im je veliko veselje. I onda će napraviti neke stvari koje su im inače puno teže. Često ih Coco potakne da traže nešto, da izgovore, da stupe u kontakt, komunikaciju. To su neke promjene koje smo mi dosada vidjeli, istaknula je.

- Ponekad si Coco odabere neko dijete. Ja isto ne razumijem po kojem ključu i kako ona to čini. Prošle godine bilo je dijete koje uopće nije htjelo stupiti u nikakvu interakciju. On se igrao sam sve vrijeme i ona je uporno išla k njemu i nosila mu loptu, sve dok nije reagirao. Svu djecu voli, ali neka nešto posebno pobude u njoj, ispričala je Lea.

Dodala je samo da je loptica ipak njezina najveća ljubav. Njezin predmet obožavanja.