Balet HNK-a Zagreb oduševio publiku u Liegeu

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovao je u Belgiji, gdje je u Theatreu de Lige izveo hvaljeni balet "Apoksiomen" brazilsko-belgijskog koreografa Claudija Bernarda na glazbu Tamare Obrovac, koji je belgijska publika ispratila ovacijama.

Mišljena kao izvedba koja povezuje belgijske i hrvatske umjetnike na temu Apoksiomena, kojeg je u Jadranskome moru pronašao upravo belgijski arheolog, baletna predstava "Apoksiomen" svojevrsno je putovanje kroz vrijeme od antičkoga doba do danas. Plesači tako pokretom i pjesmom ispisuju povijest migracija kroz stoljeća, svjedočeći svojim tijelima o univerzalnosti teme. Predstava je premijeru imala u HNK-u Zagreb u listopadu 2017.

Ideja je koreografa Bernarda koristiti mit kao ogledalo stvarnosti, a u stvarnosti potražiti zrcalni odraz mita, dok sudbinu kipa spašenoga od zaborava morskih dubina uzima kao metaforu svih izbjeglica suvremenosti u bijegu od raznih opasnosti putnika današnjice u potrazi za novim počecima.

U baletnoj predstavi sazdanoj od elemenata Euripidovih "Trojanki" spojenih u novu, suvremenu plesnu priču o patnji, nadi i mogućnosti novog početka, publika Theatrea de Liege prepoznala je iznimnu umjetničku kvalitetu Baleta zagrebačkoga HNK-a, te spremnost ansambla da odgovori na najveće izazove, priopćeno je iz HNK-a Zagreb.

Izvornu glazbu potpisuju hrvatska skladateljica Tamara Obrovac i belgijski skladatelj elektroničke glazbe Yves de Mey; starogrčke Euripidove stihove odabrala je dramaturginja Lada Kaštelan, scenograf predstave je Sven Jonke, kostimograf Silvio Vujičić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U predstavi su nastupili Olja Jovanović Zurovac, Natalia Kosovac, Ozana Mirković, Barbara Novković Novak, Lucija Radić, Cristiana Rotolo, Rieka Suzuki, Atina Tanović, Iva Višak, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves,  Alen Gotal, Adam Harris, Oleksandr Koriakovskyi, Andrea Schifano, George Stanciu, Takuya Sumitomo.

Gostovanje Baleta HNK-a Zagreb u Ligeu dio je koprodukcije s Theatreom de Lige.