Nosač zvuka 'Nikola Šubić Zrinjski' predstavljen javnosti

Točno prije godinu dana Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) uz trinaest sjajnih solista predvođenih Ljubomirom Puškarićem u naslovnoj ulozi i pod dirigentskim vodstvom  Ive Lipanovića izveli su cjelovitu inačicu naše najizvođenije opere Nikola Šubić Zrinjski  Ivana pl. Zajca. Nakon izvedbe uživo djelo su i studijski snimili, a nosač zvuka predstavljen je u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Riječ je o prvom nosaču zvuka s cjelovitom izvedbom te opere, ostvarenom uz potporu Ministarstva kulture. Dio je serije s najvažnijim hrvatskim opernim ostvarenjima koju je pokrenuo HRT izvršavajući svoju ulogu čuvara i promotora nacionalne kulture. Ali tako da djela predstavljamo u što autentičnijim cjelovitim izdanjima koja poštuju autora i njegove izvorne zamisli, a ne toliko izvođačku praksu koja se često znala i barbarski odnositi prema tim djelima, ističe Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.


Koncertna izvedba opere N. Š. Zrinski : Ivo Lipanović ispred Simfonijskog orekstra i Zbora HRT-a, solisti desno Stjepan Franetović i Ivica Čikeš, solist lijevo Leon Košavić (Foto: Jasenko Rasol za HRT)

Pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, koji je Zrinjskim  prvi put ravnao 1990., Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio se pravi solistički tim snova  – mahom prvaci i solisti nacionalnih opernih kuća, afirmirani i na prestižnim inozemnim pozornicama: bariton Ljubomir Puškarić kao Zrinjski, sopranistica Kristina Kolar kao njegova žena Eva, sopranistica Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, bas Ivica Čikeš kao Sulejman, tenor Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, tenor Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, bariton Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, bas bariton Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te bariton Davor Radić kao Timoleon. 


Koncertna izvedba opere N. Š. Zrinski : Valentina Fijačko Kobić, Kristna Kolar, Ivo Lipanović i Ljubomir Puškarić ispred Simfonijaskog orekstra i Zbora HRT-a (Foto: Jasenko Rasol za HRT)

Zrinjski je snimljen prema izvornoj verziji partiture, koja je tijekom više od 140 godine izvođenje opere, doživjela niz preinaka i intervencija. Ovo snimanje, kao i koncertna izvedba, ostvareni su zahvaljujući izdanju partiture Muzičkog informativnog centra  iz 2012. čiji je glavni urednik Mladen Tarbuk, a načinjeno je prema nekoliko sačuvanih izvornika.

Povijesna opera o posljednjim danima hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog i njegovoj junačkoj pogibiji u obrani utvrde Siget od Turaka opće je mjesto u hrvatskoj opernoj praksi. Maestro Lipanović je Zrinjskim  na raznim kazališnim pozornicama ravnao više od 50 puta u svojoj karijeri, no ovo je prva njegova studijska cjelovita snimka. Osjećaj je skroz drugačiji kada to radite koncertno, nego scenski u opernoj kući. Drugačiji su zahtjevi, drugačija je težina izvođenja. Na koncertnoj izvedbi ste jako koncentrirani na sam sukus glazbe, na glazbenu dramaturgiju. Tim više što je izvedena i snimljena cjelovita opera sa svim plesovima i zborovima koji su u povijesti bili kraćeni ili izbačeni, naglašava maestro Lipanović kojem je bila izuzetna čast dirigirati ovom izvedbom i okupljenim solistima i ansamblima.

Iako mu je prilikom izvođenje na koncertu i na snimanju teže jer nedostaje scenski dio uloge koji daje snažan naboj i ponos prilikom izvođenja Zrinjskog, prvak opere HNK-a Ljubomir Puškarić ističe da su ovog puta imali sreću da nije bila uobičajena koncertna izvedba opere, nego projekt koji je svojom važnošću i svojom misijom u potpunosti nadoknadio taj nedostatak scene, kostima, rasvjete… što prati uobičajenu kazališnu izvedbu.

Glazbeni producent Krešimir Seletković, uz podršku ton-majstora Božidara Pandurića nadzirao je snimanje, a iako iza sebe ima niz projekata u kojima je surađivao s ansamblima HRT-a, ovaj je bio posebniji i kompleksniji jer je riječ o operi s povremeno i više od 200 izvođača istovremeno. Kompleksnost ovog projekta je u nizu različitih atmosfera koje se u kazalištu pojavljuju u nizu, dok je snimanje teklo prema raspoloživosti solista i ansambla, objasnio je producent Seletković. Svi protagonisti, predvođeni maestrom Lipanovićem pokazali su zavidnu dozu strpljivosti i visoku razinu kvalitete te on kao producent može smo zahvaliti i čestiti na ovako dobrom proizvodu.      
 

Ljubomir Puškarić, Ivana Kocelj, Ivo Lipanović, Zrinka Matić i Vedran Galić (G. A. D. Produkcija) na predstavljanju Nikole Šubića Zrinskog u predvorju KD Vatroslav Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Za jedinstveni koncept vizualnog rješenja i tekstualnu opremu izdanja, koja uključuje tekst o operi, njenoj povijesnoj važnosti i kontekstu nastanka te libreto opere kao i prijevode na engleski jezik, zaslužna je G. A. D. Produkcija koja je s HRT-om surađivala i prilikom izdanja prve iz serije najvažnijih hrvatskih opera – hrvatskog  opernog prvijenca Ljubav i zloba  Vatroslava Lisinskoga također u izvornoj verziji.
 
Kako je na promociji istaknula urednica Hrvatskog radija Zrinka Matić ovakva djela trebalo bi snimati svakih 15-ak godina s novim naraštajem izvođača te istaknula da je ovo prva snimka koja će biti dostupna svima. Dosadašnje snimke su stare i nisu dostupne javnosti osim u eteru Hrvatskog radija kojem je za program itekako važna snimka sa suvremenim zvukom, da ne zvučimo kao arhivski radio.

Dvostruki bogato opremljen CD Nikola Šubić Zrinjski  moći će se od 1. veljače nabaviti narudžbom na shop@hrt.hr ili putem web obrasca na portalu HRT-a.