Filozofski u Zagrebu dobio menzu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otvorila je u petak na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dugoočekivani restoran subvencionirane studentske prehrane za koji je Ministarstvo izdvojilo dva milijuna kuna, a koji je realiziran u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu.

U pratnji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić, sanacijskoga upravitelja Studentskoga centra Zagreb Mirka Bošnjaka i predstavnice Studentskoga zbora Norme Trkovnik, ministrica je obišla menzu, koja se nalazi u podrumskom prostoru fakulteta gdje je ranije bila kantina, te kušala izbor iz današnjih ponuđenih menija.

Ministrica je istaknula kako taj projekt predstavlja veliki korak naprijed s obzirom na to da se desetljećima čekalo da se na Filozofskom fakultetu može kupovati hrana na studentske iskaznice, iksice.

- Ministarstvo je u taj projekt uložilo dva milijuna kuna, znači pretežito je financiran sredstvima iz državnog proračuna i sigurno je opravdan jer je samo na Filozofskom fakultetu oko sedam tisuća studenata, a s okolnim fakultetima, studentima sa strojarstva i s FER-a, preko 10 000 studenata gravitira toj menzi, napomenula je.

Pohvalila je kvalitetu hrane, istaknuvši kako se projekt ostvario u vrlo kratkom vremenu - zahtjev za njegovo financiranje došao je početkom prošle godine, a odluka je donesena u lipnju te godine.

Divjak je naglasila kako je Hrvatska, što se tiče prehrane, jedna od rijetkih država u Europi koje imaju na ovaj način subvencioniranu prehranu. Podsjetila je da se, osim u prehranu, u svrhu poboljšanja studentskog standarda poseban naglasak, osobito kada je riječ o europskim fondovima, stavlja na smještajni kapacitet, u nekoliko godina je uloženo ili je u procesu ulaganja više od milijardu kuna u izgradnju studentskih domova, od Zagreba, Varaždina, Čakovca, Osijeka, Splita, priprema se i izgradnja domova u Zadru, Dubrovniku, Puli, Rijeci.

Sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjak rekao je kako je restoran opremljen sa 130 sjedećih mjesta, najnovijom tehnologijom pripreme i posluživanja namirnica, te da bez većih napora može dnevno 'izbaciti' dvije tisuće obroka.

Norma Trkovnik iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta zahvalila je upravi Fakulteta, SC-u i Ministarstvu na ovom poboljšanju kvalitete studentskog života.

Zagrebački Filozofski fakultet u petak ima i Dan otvorenih vrata, od 10 do 16 sati, u okviru kojega će kroz otvorenu nastavu, razgovor s profesorima te bivšim i sadašnjim studentima, budućim studentima predstaviti studijske grupe i mogućnosti zaposlenja nakon studija.

Dan otvorenih vrata organizira se drugu godinu zaredom s ciljem popularizacije znanstvenih disciplina koje se podučavaju na najvećem društveno-humanističkom fakultetu u Hrvatskoj. Na Fakultetu studira više od 6000 studenata i 500 nastavnika. Na njegova 23 odsjeka izvodi se 45 preddiplomskih i 33 diplomska studija sa 74 različita smjera.

Srednjoškolci, učenici trećih i četvrtih razreda, koji dođu na Dan otvorenih vrata, moći će dobiti osnovne informacije o tim studijima, imat će priliku slušati otvorenu nastavu na studiju kroatistike, sociologije, švedskog jezika, komparativne književnosti, klasične filologije, povijesti, nizozemskog, češkog te francuskog i rumunjskog jezika. Osim toga, moći će se upoznati s umjetničkom baštinom zgrade Fakulteta, vježbati izgovor ili pogledati predstavu.