Preminuo Dušan Makavejev

Slavni redatelj i jedan od utemeljitelja tzv. "crnog vala" Dušan Makavejev preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života, javili su beogradski mediji, pozivajući se na izvore bliske obitelji.

Jedan je od utemeljitelja filmskog crnog vala i potpisnik filmova kojima je "kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo: "Parada (1962.), "Čovek nije tica, "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT (1967.), "Nevinost bez zaštite (1968.), "Nedostaje mi Sonja Heni (1972.), "Sweet Movie (1973.), Gorila se kupa u podne (1993). i drugih.

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a bio je veliki pristaša i poznavatelj djela psihologa Wilhelma Reicha čije je učenje često ubacivao u svoje filmove.

Tako se film "Misterije organizma (1971.) smatra posvetom Dušana Makavejeva upravo Reichu, kao jednom od nikad dovoljno priznatih revolucionara-psihologa.

Dušan Makavejev bio je urednik više listova - Studenta, Književnih novina i lista Danas - a pisao je za mnoge novine i časopise.

Bio je aktivan sudionik studentskih prosvjeda 1968.

Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim dobio je Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrnu arenu u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda.

Godine 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, podsjeća beogradski list Blic.

Makavejev je posjećivao i Motovunski filmski festival (MFF), gdje je 2012. godine prikazan film Misterij Makavejev, dokumentarac Dragomira Zupanca koji je u katalogu MFF-a najavljen kao portret Dušana Makavejeva, najvećeg srpskog i svjetski priznatog avangardnog redatelja.

Film je realiziran od 2007. do 2011. a o velikom Maku" govorili su njegovi najbliži suradnici.

U tom filmu brojni inserti iz bogate filmografije obogaćuju i ilustriraju filmski portret o najvećem živom predstavniku Novog filma, pokreta nastalog šezdesetih godina nazvanog 'crni val', ocijenili su kritičari.