Pobuna u šibenskom Docu

Pobuna u šibenskom Docu! Stanovnici te gradske četvrti traže da se dizalici i škveru koji su desetljećima ondje, ponovno omogući rad. No takav scenarij isključuje idejni projekt preuređenja Doca prema kojem bi se podignula riva i riješio problem plavljenja. Nositelj projekta dosad je bila Županijska lučka uprava - no nakon peticije stanovnika Grad Šibenik stao je uz njih, a Lučka je uprava odustala od projekta te sav posao i financiranje prepustila gradu.

Radila je desetljećima. No sad miruje. Zabrana rada zbog nepostojanja koncesije. Dolačani na nogama.

Stanarima i vlasnicima brodica je jedino stalo, kažu, da dizalica kao i dosad ostane i da se mogu vaditi i sevisirati mali servisi brodova raditi kako se to radilo i desetljećima. Jer dizalica im ne znači samo mogući popravak brodova, nego način života.

Brodovi će se popravljati u Madalini gdje se trenutno ulaže 50 milijuna kuna. Dolačani tvrde jedna dizalica na 4 i pol tisuće plovila je premalo.

Županijska lučka uprava projekt prepušta gradu. Sufinancirat će ako se realizira planirana komunalna luka. U gradu Šibeniku pak tek trebaju odlučiti što će tamo graditi. Dolačanima je pak za povratak dizalice i škvera potrebna koncesija - a za nju ucrtana granica pomorskog dobra i prilagođen prostorni plan. A za sve to, iskustvo nas uči, trebat će godine!