Belgijski veleposlanik zaljubljen u Hrvatsku

Kraljevina Belgija jedna je od najnapučenijih europskih država u kojoj živi gotovo 11 milijuna stanovnika. Većinu čine Flamanci i Valonci. Glavni je grad Bruxelles koji predstavlja važno političko središte zemlje, ali i cijele Europske unije - ondje je sjedište Europske komisije te Vijeće Europske Unije. Belgija je poznata po najvećoj proizvodnji piva u Europi, vrhunskoj čokoladi, vaflima te autohtonom jelu - pomfritu.

Zemlja je to veličanstvene arhitekture i središte stripa. Najveći je svjetski izvoznik dijamanata, a pri vrhu je i po izvozu margarina, stakla i čokolade. Vodeća je europska država po broju restorana u odnosu na broj stanovnika. Ondje je najviše kolekcionara umjetničkih djela. Ona ulična, poput skulptura saksofona mogu se vidjeti u gradu Dinantu jer je upravo taj instrument proizveo Belgijanac Adolph Sax. Iz te zemlje čiji su stanovnici poznati kao veliki hedonisti i sladokusci dolazi Philippe Benoit, belgijski veleposlanik.

Koliko mu se svidjela Hrvatska, pokazuje i to da posljednjih deset godina ljetuje ovdje te je u Istri kupio apartman. To je i jedan od razloga zašto je baš u našoj zemlji želio biti veleposlanik.

Philippe Benoit godinama je radio u privatnom sektoru, no oduvijek mu je želja bila postati diplomat. U Hrvatsku je stigao 2015. Belgijski veleposlanik veliki je ljubitelj umjetnosti i njegova zagrebačka rezidencija prava je mala umjetnička galerija.

Primjećuje kako sve više belgijskih turista dolazi u Hrvatsku. Prošle godine oko 230 000, što je porast od 11 %. Njegova zagrebačka rezidencija smještena je u sjevernom dijelu grada, koji je pun zelenila. To je idealno za fotografiranje kojim se bavi u slobodno vrijeme.

Svi dijelovi Hrvatske mu se sviđaju, no najviše obala, Zagorje i Slavonija koja ga podsjeća na Belgiju.

Belgijska kuhinja spoj je flamanskih i francuskih utjecaja te se smatra među boljima u Europi. Uz dobru hranu ide i dobro piće po kojima je Belgija poznata. Veleposlanik posebno uživa u tipičnom belgijskom pivu.

Veleposlanik je zadovoljan onime što je napravio tijekom svojeg mandata u Hrvatskoj. Žao mu je što više neće biti ovdje kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020.