Što je pravi, tradicionalni, japanski kimono

Što je pravi, tradicionalni, japanski kimono, kako se odijeva, u kojim prilikma se nosi i koliko košta saznali smo iz prve ruke, od svjetski poznatog stilista i dizajnera Nobuakija Tomitua.

Za dizajnera Nobuakija Tomitu kimono nije samo tradicionalna japanska odjeća. Svoj je život posvetio dizajnu kimona koji se nose u svim prigodama, pa i na filmskim setovima.

- Kada ga osoba obuče, on daje jedan poseban osjećaj, a drugačije osobu u kimonu doživljavaju i ljudi koji je vide. To je bio razlog zašto sam oduvijek bio zainteresiran za dizajniranje kimona, kazao je Tomitu.

Ovaj svjetski poznati dizajner posla ima na pretek, iako se kimono ni u Japanu ne nosi svakodnevno, tek u nekoliko prigoda.

- Prva je svečanost, odlazak u hram, na vjenčanja ili sprovode. Druga je u posjete ljudima kojima želite izraziti veliko poštovanje, a treća prilika je iz vlastite ugode ili zabave. Može biti svakodnevna, u kazalištu kada se gledaju kabuki drame ili za odlazak u poznatu šoping ulicu u Tokiju, dodaje.

U spomenutoj ulici možete kupiti kimono, kao i u cijelom Japanu, no za njega ćete izdvojiti pravo malo bogatstvo.

- Ima jeftinih, no oni kvalitetniji koštaju između 5 i 30 tisuća kuna. 100 000 kuna izdvojit ćete za kimono od posebnih materijala, boja i uzoraka po vlastitom izboru. Zato je cijena toliko viša, rekao je.

Mnogi nemaju priliku često nositi kimono. Teško ga je odjenuti baš kao naše narodne nošnje pa je pomoć uvijek dobrodošla.

- Prvo se oblači hadagi, to je prvi sloj, kao podsuknja, onda se na to stavlja nagađiban, to je haljina koja se stavlja između hadagija i samog kimona i na to onda dolazi kimono. Kimono se oko pojasa veže obijem i taj obij se veže obiđiem - vrpcom ili užetom koji može biti u raznim bojama, kaže Tomita.

U kimonu se teže kretati i raditi neke veće korake ili pokrete. Tako i treba biti kada žena odjene kimono jer tako djelujemo elegantnije.

U uspjeh novog dizajna Tomita ne sumnja. Možda se već na sljedećem prvenstvu i navijačice Hrvatske presvuku u tradicionalnu japansku odjeću s hrvatskim obilježjima.