Otvorena prva hrvatska učionica za igrifikaciju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je osnovnu školu Stjepan Radić u Brestovcu Orehovičkom gdje je, u društvu ravnatelja škole Zdenka Kobeščaka, otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju.

Riječ je o specifičnom i posebno opremljenom prostoru (Classroom of the Gamification) u kojem učenici u sigurnom, poticajnom i ugodnom okruženju usvajaju nova znanja, vještine i stavove kroz pomno osmišljene aktivnosti (igru), uporabom različitih stimulirajućih IKT i drugih senzornih pomagala, kako bi aktivacijom osjetila stekli trajnija iskustva i znanja.

- Našim školama najviše nedostaju prilike da učenici uče na istraživački i problemski način i da ih učenje veseli. Ovakva učionica daje priliku da se u sigurnom, poticajnom i kreativnom okruženju to i radi, da se istražuje, postavljaju pitanja i da se zajednički pronalaze odgovori - rekla je ministrica Divjak.

Želja joj je da ovakvih primjera bude još više jer je to, naglasila je, prilika da učenici dobiju najbolje od škole. Napomenula je da je to s druge strane prilika da istraživačke institucije i fakulteti istražuju na koje načine se najbolje uči. Ravnatelj škole Kobeščak ponosan je što je upravo škola u Brestovcu Orehovičkom prva škola u Hrvatskoj koja ima učionicu za igrifikaciju.

- Ovom učionicom želimo stvoriti sigurno, poticajno i kreativno okruženje za učenje i tu je Ministarstvo bilo dominantan partner. Sveukupna vrijednost učionice je oko 100 000 kuna. Najvažnije je da učenicima i učiteljima damo mogućnost da pokažu koliko su kreativni - zaključio je ravnatelj škole.