Zašto odabrati medicinarsko zanimanje

Senzibilizirati maturante za medicinska zanimanja glavna je misao vodilja predstavljanja i upoznavanja učenika 4. razreda riječkih srednjih škola s radom Medicinskog fakulteta, Doma zdravlja i KBC-a Rijeka. Opće je poznata činjenica da iz godine u godinu Hrvatskoj sve više nedostaje medicinskog osoblja, od sestara do liječnika.

Koje su prednosti studiranja medicine, koje mogućnosti zapošljavanja - samo su neke informacije koje su se mogle dobiti na prvom predavanju u Prvoj riječkoj i Gimnaziji Andrije Mohorovičića.

Na studij dentalne medicine upisuje se 30 studenata, što je premalo jer prijavi se i više od 150 kandidata. Kapaciteti su glavni ograničavajući faktor upisne kvote.

Zajednički projekt Medicinskog fakulteta, Doma zdravlja Primorsko goranske županije i KBC-a za maturante riječkih gimnazija naišao je na dobar odaziv.

- Dajemo im jasne informacije - što je medicina, kako se medicina studira, što znači biti jednog dana liječnik... Potrebe su velike, želimo da najkvalitetniji đaci našeg grada studiraju medicinu - rekao je prof.dr. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

A posla ima i u županijskom Domu zdravlja i to na razini primarne zaštite, ginekologije, pedijatrije, eventualno dentalne medicine.

Pred maturantima su još četiri mjeseca za donošenje odluke o nastavku školovanja, a ovakva predavanja mogu pomoći u odabiru.