Na Visu svaki život zlata vrijedi

Za ostanak ljudi - ključan je posao, a za podizanje obitelji - sustavna skrb za najmlađe. Toga su itekako svjesni na Visu - otoku na kojem je nekada živjelo deset tisuća ljudi, danas samo oko 3600.

Sa stotinama tisuća kuna pomoći mladim obiteljima, u borbi za doslovno svako dijete - grad Vis prednjači u demografskim mjerama. Komiža ga slijedi u stopu.

Pet tisuća za prvo, deset za drugo, dvadeset za treće, trideset za četvrto i svako sljedeće dijete mjere su kojima Vis pokušava opstati. Pomoć tu ne prestaje.

- Za svako treće i više dijete Grad Vis nakon navršene 1. godine djetetova života daje obitelji 1200 kuna mjesečno, do navršene 10 godine, uz to ima besplatne jaslice, vrtić i školske udžbenike - kaže Ivo Radica, viški gradonačelnik.

Kad se sve zbroji, obitelji po djetetu dobiju oko 240 tisuća kuna! Iako nema dovoljno sportskih klubova za djecu, a liječnička skrb nije kao na kopnu, ističe majka Tome, Cvite, Mikule i Marčeline, Vis je sjajan za mlade obitelji.

I ide sve na bolje. U Visu je 2015. rođeno osmero, a lani dvadeset i jedno dijete. I u Komiži se naknadama za novorođenčad žestoko bore za opstanak.

Za prvo dijete naknada iznosi 3000 kuna, za 2. dijete 6, a za treće i svako naredno dijete čak 120 tisuća kuna. S tolikom pomoći grada mališani mogu odahnuti i slobodno švašta poželjeti.

S oko osam milijuna i dvjesto tisuća, uglavnom iz europskih fondova, uredit će Komiža vrtić, organizirati cjelodnevni boravak. Za stipendije svim svojim studentima grad izdvaja 130 tisuća kuna godišnje.

U Visu su novi vrtić već izgradili, studente stipendiraju, uređuju i poslovnu zonu. Zainteresiranih poduzetnika ima, najčešće je riječ o proizvodnim djelatnostima. Grade se stanovi, bit će i POS-ovih. Ne može se od pomoći vječno, svjesni su na otoku na kojem jasno pokazuju da im svaki život doslovce - zlata vrijedi!