Kod novih kurikuluma učenik u središtu poučavanja

Strukovnjaci koji žele na državnu maturu često se moraju dodatno potruditi i platiti instrukcije. Jer matura je prilagođena gimnazijskom programu. No zahvaljujući reformi školstva, uskoro će se i to promijeniti. Novi kurikulumi za općeobrazovne predmete strukovnih škola bit će gotovo jednaki onima za gimnazijske.

Iako je u pravilu gimnazijalcima lakše na državnu maturu nego strukovnjacima, gotovo 98 posto učenika varaždinske Gospodarske škole odlučuje se za državnu maturu. Među njima i gotovo svi budući hotelijersko - turistički tehničari.

U školi su se, kažu dobro organizirali i već imaju određene predmete pojačane, profesori se stvarno trude da pomognu i sve ide, kažu, dobrim putem.

Uz nove kurikulume, bit će im još lakše. Prema najavi ministrice obrazovanja, kurikulumi općeobrazovnih predmeta u strukovnim školama bit će gotovo jednaki onima u gimnazijskim programima.

A to će mnogima omogućiti upis na fakultete. U prosjeku 80 posto učenika ove škole nastavlja daljnje školovanje. Ravnateljica Katica Gologjera Novak nada se da će uz nove kurikulume taj postotak biti i veći.

- Kod novih kurikuluma je učenik u središtu poučavanja, a nastavnik ima veću autonomiju da se prilagodi učenicima i da svoju nastavu napravi što interesantnijom- naglašava. Bit će, kaže i manje administracije, a više vremena da se posvete učenicima