Vrtić koji prokišnjava - sramota!

Osamdesetak djece u školskoj zgradi u Oklaju, u kojoj je smješten i vrtić, svakodnevno boravi u jako lošim uvjetima. Krov zgrade prokišnjava, pa su svuda po podovima kante za skupljanje vode. O problemu koji, kažu, nije od jučer, roditelji djece više ne žele šutjeti.

Sramota! - kažu roditelji. Hodnici su odraz brige za njihovu djecu. Vrtić se zbog propalog krova iselio u učionicu prvog razreda. Mališani su sada na suhom. No, teška ih srca roditelji ostavljaju u zgradi koja se raspada. Boje se najgoreg.

- Prvo vlaga i gljivice i ta struja. Instalacije su navlažene, opasno je, kaže Jurica Pokrovac, jedan od roditelja.

Problem s krovom nije od jučer. Za njega su svi znali. Prije dvije godine dio ravne ploče je saniran. Dio krova koji već duže prokišnjava nije - jer nije bilo novca. Cijena zdravlja i sigurnosti oklajske djece je 250.000 kuna.

Radnici će se na krov popeti za najkasnije 3 mjeseca. Oklaj im je prioritet, tvrdi osnivač, Županija. Novac za sanaciju je osiguran.

A roditelji: obećanja siti. Ljuti ih što u 21. stoljeću biju bitku za normalne uvjete za rad u školi.

Popravke u zgradi plaćala je i općina. Dali su koliko su mogli. Iako nije u njihovoj nadležnosti, ni škola, ni vrtić. Ali, kažu, njihova su djeca. U planu im je stoga osnovati i svoj vrtić. Dokumentaciju su pripremili, novac za uređenje traže u europskoj blagajni.

Treba to sve i dočekati, kažu roditelji. I krov i vrtić. Do tada strepjet će pred svakom većom kišom. Ili, snijegom.