21. veljače 1836. - Rođen Leo Delibes

Francuski skladatelj Leo Delibes, koji je rođen 21. veljače 1836., a umro u Parizu 16. siječnja 1891., poznat je uglavnom kao autor baleta Coppélia i opere Lakmé.

Najširi krug ljubitelja glazbe poznaje ga po ariji sa zvončićima iz trećeg čina te opere, jednoj od najljepših, ali i najtežih arija pisanih za koloraturni sopran.

Do 12. godine, kada mu je umro otac, Delibes je živio u rodnom Saint Germainu du Valu. Tada s majkom, materijalno neosiguranom, odlazi u Pariz. Probijao se teško, no ipak je upisao konzervatorij. Studirajući klavir, orgulje i skladanje, morao je, da bi se izdržavao, zarađivati kao orguljaš i operni korepetitor. Već u 19. godini doživljava izvedbu svoje prve operete, a nekoliko godina poslije postaje drugi dirigent opernog zbora. Svoju je karijeru okrunio mjestom profesora na pariškom konzervatoriju i članstvom u Francuskoj akademiji.

Kritičar Henri Curzon o Delibesu je zapisao laskave riječi: Imao je jasan i bistar duh, široku inteligenciju, fin, radoznao i gibak ukus i tananu osjećajnost. Njegov stil je nazavisan i nov.

Značajke Delibesove glazbe su francuska ljupkost i jasnoća. Pisao je lako prihvatljivu glazbu, ali ne trivijalnu. Baletne skladbe Lea Delibesa odlikuju se simfonijskom razradom. Često se izvodi i Sylvia uz svjetski poznati balet Coppélia koji je nastao na osnovi priča njemačkog književnika Hoffmana.