Osijek Software City - lokomotiva razvoja

Priče iz Slavonije u posljednje su vrijeme gotovo uvijek iste. Slavonska je plodna ravnica sve pustija. Mladi sreću traže izvan granica Lijepe naše. Idilične priče o žitnici koja hrani cijelu zemlju i u koju se doseljavalo iz siromašnijih krajeva, završile su u sjećanjima starijih generacija. Danas se radišni i ponosni Slavonci sve češće spominju u vijestima o siromaštvu i iseljavanju.

Ova priča je nešto sasvim drukčije, a vodi nas u Osijek Software City, udrugu čiji članovi postaju lokomotiva razvoja novih industrija, a time i cijelog Osijeka.

- Počeli smo se zapravo baviti s mobilnim igrama i proizvodnjom mobilnih PC igara. Poslujemo prema cijelom svijetu, to je ono što smo zapravo i htjeli od samog početka, rekao je Bela Ikotić iz „Osijek Void Studija“.

- Imamo pedesetak zaposlenih, prihodi sada premašuju 15 milijuna kuna, rast je isključivo organski, ova tvrtka je rasla bez kune kredita, naglašava Tomislav Bilić iz tvrtke „Inchoo“.

Denis Sušac iz tvrtke „Mono Software“ govori kako rade  softver za medicinu, primarno za američke bolnice i jedan dio tog softvera je posvećen bilježenju vitalnih znakova pacijenata dok su na operaciji.

Ikotić govori kako mu je cilj bio ne poslovati u Hrvatskoj, već poslovati vani, a živjeti ovdje.

- Osijek Software City je idealan omjer između te neke kvalitete života. Zašto bi na kraju krajeva i ostali ovdje, kada po kvalifikacijama vrlo dobro kotiramo i vani, rekao je.

- Bilo bi nam vjerojatno lakše da smo u Americi i da smo potpuno ravnopravni stranim partnerima, ali ako imate kvalitetu, ako ste povoljniji nešto po pitanju cijene, po pitanju performansi, onda šansu definitivno imate. Potražnja za uslugama u ovoj industriji je tolika da će se stvari samo gibati u tom smjeru, da će prostora još biti više i više. To što smo mi iz Osijeka, nas ni na koji način ne diskvalificira. Znanje je dostupno svima, naši ljudi mogu znati i ono što znaju kolege i u New Yorku i u Los Angelesu, tako da s te strane zaista više nismo zakinuti, istaknuo je Sušac.

- Ovaj posao mi se zapravo najviše sviđa zato što je, za razliku od možda nekih drugih, vrlo jasan učinak vaših svakodnevnih aktivnosti na rezultate poduzeća, ali isto tako i na rezultate vaših poslovnih partnera. Mi uvijek volimo reći da je web trgovina živi organizam. Ona nikad ne staje, dolaze na tržište neki novi zahtjevi. Tehnički zahtjevi, zahtjevi kupaca u konačnici, potrošači su sve zahtjevniji i vi morate kao trgovac odgovoriti na te zahtjeve. Morate ponuditi neke nove funkcionalnosti, neke nove načine kupovine, istaknuo je Aron Stanić i dodao, - pomažemo i pratimo konstantno naše klijente i one najljepše priče koje smo uspjeli izgraditi su upravo bile s onima gdje smo mi uspjeli postati pravi partneri. Ne samo izvođači rješenja nego i partneri, koji evo, s nekim klijentima iz Velike Britanije iz Kuvajta, iz SAD-a, radimo već pet, šest godina.

Ikotić naglašava kako je kod nas strašna administracija koja oduzima puno vremena.

- Naša konkurentnost, mjereći je sa kolegama u Irskoj, Nizozemskoj, u SAD-u, je debelo u podređenom položaju u odnosu na njih, rekao je Sušac.

- Za 10 godina se vidimo također u e-komerc sektoru, ali u jednom puno sređenijem gradu koji ima puno bolju infrastrukturu i gdje ćemo imati puno veći izbor talenta i gdje ćemo moći raditi na jednoj svjetskoj, puno većoj razini nego što radimo danas, zaključio je Bilić.