Pulski dizajner svjetla osvojio Moskvu

Pulski dizajner svjetla - Dean Skira - ostvario je još jedan uspjeh. Nakon što je prije nekoliko godina osmislio rasvjetu tunela Bospor koji u Istanbulu povezuje Europu i Aziju - popodne je u Moskvi otvorena velika poslovna zgrada na kojoj je također njegov dizajn svjetla interijera i eksterijera. Skira i njegov tim na tom su projektu radili čak četiri godine.

Impresivan poslovni neboder visok 255 metara presijeca moskovsko nebo. Zbog specifičnog oblika zgrade, koja izgleda kao DNK, na njegovih 55 katova nema jednakih prostorija. Stoga je unutarnja rasvjeta rađena i dizajnirana za svaku posebno.

- Kako bi zadovoljli matematiku, kako bi zadovoljili odnos horizontalne i vertiklane rasprostranjenosti u količini svjetla, a u konačnici da to svjetlo ne blješti ljudima koji žive i rade u tom prostoru, kazao je Skira.

Osvijetljen - neboder noću oduzima dah. No njegov spiralni oblik, jak vjetar, ekstremno visoke i niske temperature bili su izazov u osvjetljivanju fasade. Rješenje je pronađeno u posebno dizajniranim rasvjetnim tijelima koja su postavljena s unutarnje strane prozora, a čija svjetlost ne ulazi u interijer već je vidljiva samo izvana.

- Tako da smo na toj zgradi montirali 3500 tih piksela u tehnologiji RBG wight tako da mi možemo savki taj piksel programirati i stvarati neograničeni broj scenografija na toj fasadi. Tako da je ona kao jedan ogroman video ekran, dodao je.

I sve bez svjetlosnog zagađenja. I energetski učinkovito.

- Kule moskovskog Kremlja i katedrala Vasilja Blaženog na Crvenom trgu simbol su ruske prošlosti. Naša zgrada postaje simbol moskovske budućnosti, rekao je predsjednik Uprave Transnefta Nikolaj Petrovič Tokarev.

Ona je svijetla i za pulskog dizajnera. Već radi na novim svjetlosnim projektima u Italiji, Maroku, Hrvatskoj.