Sve što trebate znati o upali mjehura

Prema nekim podacima, gotovo 40 posto žena je tijekom života imalo ozbiljnu upalu mjehura. Cistitis nije rezerviran samo za žene, a ni za određene populacije. Ipak, pridržavajući se mjera prevencije, pravilne prehrane i propisane terapije, učestalo mokrenje i bolove moguće je riješiti.

Upale mokraćnog mjehura, poznate i kao cistitisi, u  ovo su doba godine najaktualnije. Javljaju se tijekom cijele godine, no nešto su češće zimi. Pothlađivanje organizma slabi njegove obrambene mehanizme.

Savjeti naših mama i baka itekako imaju svoju svrhu. Pothlađeni organizam pogoduje razvoju mikroorganizama kao što su bakterije - najčešći uzročnici upale mjehura.

- Iskustveno se pokazalo upravo da čuvanje od utjecaja hladnoće i pothlađenosti organizma u cijelosti pa time i zdjelice pogoduje smanjenom broju infekcija pa je naša neka preporuka da se pacijenti skloni uroinfekcijama čuvaju hladnoće, čuvaju pločica, utopljavaju, unose dosta tekućine, rekao je specijalist urologije Matej Knežević.

Infekcije mjehura među najčešćim su urinarnim infekcijama i infekcijama uopće, a posljedično su i jedan od najčešćih razloga propisivanja antibiotika. Žene i do 30 puta češće obolijevaju od cistitisa. Razlog je anatomske prirode - žene imaju znatno kraću mokraćnu cijev pa je put infekciji lakši.

- S druge strane žene u menopauzalnoj dobi, kada se smanjuju utjecaji hormona koji štite organizam u cijelosti, tako i u mokraćnom sustavu manjena je protekcija ženskim spolnim hormonima pa je kolonizacija, tj. dolazak bakterija lakši i mogućnost infekcije veća, kaže Knežević.

Simptomi upale mjehura neugodni su i narušavaju kvalitetu života. U nekim slučajevima tegobe su i izraženije, mokrenje može pratiti osjećaj peckanja, a može se pojaviti krv u mokraći i neugodan miris urina. Dijagnoza je obično jednostavna. Od pretraga najprije se napravi pregled urina test trakom, zatim slijedi mikroskopski pregled sedimenta urina i urinokultura.

Upala mjehura može se prevenirati prvenstveno odgovornim odnosom prema vlastitom tijelu i osluškivanjem vlastitog organizma. Treba piti puno vode ili čaja, redovito mokriti - svakih 2-4 sata i održavati higijenu.

Uz to, izbjegavajte usko i sintetsko rublje i odjeću. Adekvatno se odijevajte po hladnoći i posebno važno – slušajte savjete majki i baka.