Premijera projekta "Gustav Mahler: Iz čudesnog dječakovog roga"

Premijera projekta "Gustav Mahler: Iz čudesnog dječakovog roga" Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u zajednici s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Sveučilištem za umjetnost iz Berna održat će se u petak, 8. veljače u dvorani Blagoje Bersa, najavio je Ured za produkcijske poslove Muzičke akademije.

Riječ je, kako se navodi, o projektu "Iz čudesnog dječakovog roga" prema glazbi Gustava Mahlera, koji je prošle godine realiziran u Bernu, a koji će ove godine na inicijativu prof. Mladena Tarbuka i zahvaljujući entuzijazmu prof. Mathiasa Behrendsa iz Švicarske, biti postavljen u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije.

Gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost Mathias Behrends osmislio je seriju od 18 scena, a Mladen Tarbuk aranžirao je Mahlerovu glazbu iz spomenutog ciklusa za komorni ansambl, to jest za 11 instrumentalista.

Pjevači i instrumentalisti su studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, a za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti. Kostimografiju je osmislila Barbara Repe.

Ideja projekta, tvrde, vrlo je zanimljiva jer Gustav Mahler nikad nije skladao operu, dramu ni neko djelo za pozornicu, ali je bio u svoje vrijeme važna figura kao intendant opere i operni dirigent.

Njegova je glazba nekoliko puta bila uporabljena u baletu i modernom plesu, ali nikad nije uprizorena na opernoj pozornici, ističe Ured za produkcijske poslove Muzičke akademije i dodaje kako je ovo tako prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu.

Središnja ideja projekta je kreirati priču o mnogim različitim verzijama moderne žene i muškaraca, nje i njega te pokušati odgovoriti na pitanje kako pronaći pravi put kroz život, zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad, napominje Ured.