Pas Duks odmah nanjušio kilogram heroina

Oni su najbolji detektori u otkrivanju droge te strah i trepet za krijumčare, njihovu istančanom njuhu ništa se ne može sakriti. Najnovijim četveronožnim pojačanjem odnedavno se može pohvaliti i istarska policija.

Duks je pravi ljepotan i velika je maza, no u službi je na vrhuncu zadatka. Dvadeset mu je mjeseci i ima samo tri mjeseca policijskog staža. Duks je prije sadašnjeg angažmana bio u vlasništvu Željka Rendulića, instruktora za obuku vodiča i pasa te direktora firme Renmar K9, specijalizirane za kupoprodaju radnih pasa na internacionalnoj razini. Duks je prodan Ministarstvu unutarnjih poslova čemu je prethodilo testiranje i probni rok od 30 dana. Stoga ne čudi da je upravo Duks nakon tako kratkog policijskog staža na vrhuncu zadatka kada se s njim ciljano radilo od prvog dana i usmjeravalo ga da bude upravo to u čemu je sada najbolji – pas za detekciju!

U vježbi i pravoj akciji ništa mu ne promakne, nedavno je tako u prtljazi putnika autobusa nanjušio kilogram heroina!

I trogodišnja Ajlla zna što radi. Pozorno slijedi upute svoga vodiča dok traga za eksplozivom. Njuškat će sve dok ga ne pronađe, i to iz igre.

Pogled sve govori o povezanosti vodiča i psa. Nerazdvojni su i ravnopravni članovi njihovih obitelji.

Istarska policija ima tri službena psa. Važni su za otkrivanje eksploziva i droga.

Radni vijek policijskih pasa je između 6 i 10 godina, ovisi o psu. Nakon radnoga vijeka i psi odlaze u mirovinu. I tada često ostaju uz svoje vodiče.