Kod Kaira otkrivena grobnica s 50 mumija

Egipatski arheolozi izvijestili su da su u mjestu Minyi, 200 km južno od Kaira, otkrili faraonsku grobnicu s 50 mumija koje datiraju iz razdoblja ptolemejskih vladara Egipta.

Od pronađenih 50, 12 je dječjih mumija, a otkrivene su u četirima grobnicama dubokim devet metara. Identitet mumija još je nepoznat, kazao je zamjenik glavnog tajnika egipatskog Ureda za starine Mostafa Waziri.

- Sve su mumije u odličnom stanju. Neke su umotane u lan, a dio ih je položen u kamene lijesove ili u drvene sarkofage. Neki su ispisani egipatskom demotikom. Nismo pronašli nazive i imena ispisana hijeroglifima", kazao je Waziri dodavši da se po postupku mumifikacije može reći kako je riječ o osobama na visokim položajima i članovima njihovih obitelji.

U Egiptu je u posljednjih nekoliko mjeseci otkriven niz vrijednih arheoloških artefakata, što je dobro za oživljavanje turizma, od kojega potječe značajan dio nacionalnog dohotka. Arheološka iskapanja teško su pogođena nemirima koji potresaju zemlju još od ustanka protiv dugogodišnjeg diktatora Hosnija Mubaraka.