Indonezijski veleposlanik: Turizam i ljubaznost Hrvata

Njegova ekscelencija Sjachroedin Zainal Pagaralam u Zagreb je stigao iz daleke Indonezije na mjesto veleposlanika. Kako mu je u Hrvatskoj, koje ima planove i čime se bavi u slobodno vrijeme otkrio je HRT-u.

Republika Indonezija najveća je otočna država na svijetu. Smještena je u jugoistočnoj Aziji te djelomično u Oceaniji. Ima više od 17.500 otoka, od kojih je 6000 naseljeno. Najveći su Kalimantan, Sumatra, Java, Sulawesi i Papua. Četvrta je država na svijetu po broju stanovnika. Od njih 260 milijuna gotovo polovica živi na Javi, gdje se smjestio glavni grad Jakarta.

Indonezija je zemlja koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ondje se mogu vidjeti prekrasne pješčane plaže, kozmopolitski gradovi, veličanstveni hramovi. Duž nekih otoka nalazi se najveći vulkanski pojas s više od 150 planina- vulkana od kojih su neki još aktivni. Batik- tehnika bojenja svile, teatar sjenki, tradicijska glazba i balet, neobične vrste voća, ljubazni stanovnici dio su onoga što posjetitelji mogu doživjeti.

"Ujedinjeni u različitosti" nacionalni je slogan kojim se pripadnici različitih rasa, kultura, religija potiču na očuvanje nasljeđa. Iz te zemlje prekrasne prirode koja privlači sve više turista, dolazi Sjachroedin Zainal Pagaralam, indonezijski veleposlanik. Došao je s dužnosti guvernera provincije Lampung. Bio je guverner 10 godina, a prije toga radio u policiji. Ovo je prvi put da obavlja dužnost u inozemstvu.

Hrvatska i Indonezija po mnogočemu se razlikuju. Veleposlanika je ipak najviše iznenadila naša klima jer u Indoneziji postoje samo sušna i kišna sezona. Snijega nema. Kaže kako je možda baš to, uz ljubaznost Hrvata, razlog zašto turisti vole dolaziti u našu zemlju. Uz turizam, Hrvatska je Indoneziji zanimljiva i na području trgovine. Indonezija, napominje, želi da Hrvatska postane njezin trgovinski ulaz u istočnu Europu.

Veleposlanik Pagaralam veliki je ljubitelj umjetnina. U Zagrebu u slobodno vrijeme voli obilaziti Dolac, sajmove na Britanskom trgu te Jakuševcu gdje nerijetko nešto i kupi. Iako najveći dio  vlastite umjetničke kolekcije čuva u svojim domovima u Indoneziji, dio se nalazi i u zagrebačkoj rezidenciji.  U Indoneziji veleposlanik ima kolekciju automobila. Predsjednik je udruge kolekcionara starih automobila. Pet mjeseci nakon dolaska u Zagreb kupio je starog Fiću.

Ono što prema njegovim riječima povezuje Hrvate i Indonežane ljubav je prema kavi. U Zagrebu je zavolio kakao, no ipak svakoga dana popije šalicu svoje omiljene indonezijske kave. 

Diplomatske odnose između Hrvatske i Indonezije smatra jako dobrima. Želja mu je poboljšati odnose između Indonežana i Hrvata među kojima je stekao mnoge prijatelje.

Veleposlanik Pagaralam u Hrvatskoj će ostati do 2020., nakon čega će se vratiti u Indoneziju. S Hrvatima će i dalje ostati u kontaktu, a u našu će se zemlju uvijek rado vraćati.