U Štrigovi sve za mlade

Iako nemaju većih problema zbog iseljavanja, međimurska pogranična općina Štrigova mnogo novca ulaže u mjere za dostojanstven život i ostanak mladih obitelji.

Općinska nagrada za novorođeno dijete kreće se od tri do sedam tisuća kuna, a jaslice i dječji vrtić potpuno su besplatni. Besplatna su i tri školska obroka na dan - jednako kao i prijevoz đaka osnovaca i srednjoškolaca, dio udžbenika je besplatan dio je sufinanciran, a za svih 60 svojih studenata općina na godinu osigurava potporu od dvije tisuće kuna.

- Mi smo zaista čvrsto odlučili da nam prioritet budu mlade obitelji jer to je naša odgovornost da zadržimo one koji su još uvijek tu ali i da privučemo one koji traže mjesto gdje bi počeli ili nastavili svoj život - kaže Stanislav Rebernik, općinski načelnik.

Za kupnju stare napuštene kuće, a takvih je u Štrigovi tridesetak, općina pomaže s 30 tisuća kuna, a za gradilište s 20 tisuća kuna. Za novi društveni dom, uređenje centra svetog Jeronima i vidikovca - kapitalne općinske projekte, koriste se europska sredstva, no iako važni, ti su projekti ipak u drugom planu.

- Jer što će nam sve te zgrade ako ovdje neće biti ljudi, dakle prije svega moramo zadržati ljude i normalno uz to pametno ugraditi tu infrastrukturu - normalno u granicama naših mogućnosti - uvjeren je Rebernik.

I dalje će se većina proračunskog novca te novac od rente za eksploataciju plina ulagati upravo u projekte koji potiču ostanak mladih i dostojanstven život.