Ima li vaš pas mikročip?

Komunalni redari Grada Zagreba krenuli su u strožu provjeru  imaju li psi mikročipove. Naime, svi psi stariji od tri mjeseca prema Zakonu o zaštiti životinja moraju imati mikročip. Mikročipiranje vlasnicima omogućuje da psa, u slučaju njegovog nestanka, pronađu u najkraćem mogućem roku.

Psi koji se nađu na javnim površinama, moraju biti mikročipirani te pod nadzorom posjednika. Komunalni redari to od početka godine još pažljivije nadgledaju pri obilasku zagrebačkih parkova i drugih mjesta na kojima se šeću psi.

U slučaju da komunalni redar zatekne psa bez mikročipa, o tome obavještava veterinarsku inspekciju. Vlasniku psa bez mikročipa prijeti kazna između dvije i šest tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, ona je i veća – do trideset tisuća kuna.

Mikročip je veličine riže, a mikročipiranjem pas dobiva peteroznamenkasti broj koji se unosi u njegovu putovnicu te upisnik kućnih ljubimaca. To je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Mikročip se s lijeve strane vrata životinje posebnom injekcijom postavlja samo jedanput, a otkriva podatke o njoj te njezinu punoljetnom skrbniku. Ako dođe do promjene skrbnika, ta se promjena unosi u upisnik.