Laboratorij arhitekture

Nakon nešto više od godine dana, kraju je priveden projekt grada Čakovca "Laboratorij arhitekture". Uz struku, u njega su uključeni i učenici nekoliko srednjih škola, koje se želi potaknuti na sudjelovanje u stvaranju novoga javnog prostora u svom gradu.

Iza 125 učenika iz četiri međimurske srednje škole nekoliko je radionica, edukacija te festival arhitekture održan u sklopu projekta. Osim učenja o arhitekturi kao umijeću oblikovanja prostora, projektom se mladima nastojalo poslati poruku da već razvijanjem kreativnog mišljenja mogu biti dio društvenih promjena.

- Nismo htjeli samo uključiti one učenike koji možda namjeravaju upisati arhitetkturu kasnije, već da obuhvatimo čim više različitih učenika koji će kasnije u životu kroz druga zanimanja i profesije pa u samo kao građani koji su svjesni važnosti javnih prostora utjecati, lobirati i znati se postaviti na pravi način na prema očuvanju javnih prostora a naravno i dizanju same kvalitete javnih prostora - objasnila je Blanka Levačić, voditeljica projekta.

Praktični je dio podrazumijevao odlazak na teren, prostorno planiranje, projektiranje javnih prostora, ali i sama ostvarenja idejnih rješenja. Orijentirali su se na rubne dijelove grada koje su oplemenili sadržajima za koje smatraju da nedostaju. Pa su, među ostalim sadili stabla, izrađivali i postavljali klupe za odmor.

Srednjoškolcima su takve teme važne ističe struka, zato što nisu dovoljno zastupljene u obrazovnom sustavu, a u ovom im trenutku to iskustvo može poslužiti i kao profesionalna orijentacija.