Prosvjedovala inicijativa "Dosta je rezova"

Inicijativa "Dosta je rezova!", nezadovoljna raspodjelom novca Ministarstva kulture, uputila je na prosvjedu ispred Ministarstva kulture svoje zahtjeve ministrici, koja je njezine predstavnike pozvala na razgovor, ali oni se nisu odazvali.

Inicijativa "Dosta je rezova!" zatražila je da se "zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture i uvođenje tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama".

Dosta je rezova: Tražimo proračunski rast za kulturu na tri posto

-
Tražimo proračunski rast za kulturu na tri posto. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka - istaknuli su te dodali kako im je "dosta nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava". Vladi su poručili da "uštedi na svom voznom parku i shoppingu aviona".

- Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, primaju autorske ugovore, nemaju socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja. Zato tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu - istaknuli su te poručili kako im je dosta i "sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje".

Inicijativa traži od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu stare javne infrastrukture za kulturu - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija.

Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici, poručili su iz te inicijative. Zatražili su i javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkoga i kritičkog novinarstva koje, kako smatraju, radi u javnom interesu.

Ministrica Obuljen Koržinek: Od 2016. do danas proračun za kulturu povećan za 300 milijuna kuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek novinarima je istaknula kako je pozvala Inicijativu na razgovor da vidi o kakvim se rezovima radi.

- U mandatu ove Vlade od 2016. do danas proračun Ministarstva kulture povećan je za oko 300 milijuna kuna - rekla je te dodala da to uključuje i izvorna financijska sredstva i novac iz europskih fondova. Istaknula je kako je u izvornim financijskim sredstvima povećanje oko 100 milijuna kuna.

- Za razliku od prakse prethodne Vlade, koja je rezultate poziva objavljivala u travnju, svibnju i lipnju, mi smo već u prvoj godini, dva mjeseca nakon što smo preuzeli ministarstvo, sve rezultate, osim sredstava za kulturnu baštinu, objavili u prosincu za sljedeću godinu - rekla je ministrica te istaknula kako Ministarstvo kulture vrlo transparentno objavljuje rezultate.

Rezultate natječaja i rada kulturnih vijeća objavljujemo u skladu sa zakonom

Ministrica je poručila i kako su objave rezultata natječaja i rada kulturnih vijeća u skladu sa zakonom koji je sad na snazi.

- Kad novi zakon bude u javnoj raspravi, vidjet ćemo kroz rasprave i okrugle stolove postoji li potreba i mogućnost da se nešto dodatno unaprijedi - istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Dodala je i kako, osim novca za kulturu koji se stalno povećava, rastu i sredstva Zaklade Kulture nove, tako da i tvrdnja Inicijative da se smanjuju financijska sredstva za izvaninstitucionalnu kulturu ne stoji i vrlo je lako provjerljiva na stranicama Ministarstva kulture.

Ministrica je podsjetila da su pokrenuta tri nova natječaja iz Europskoga socijalnog fonda - Umjetnost i kultura za mlade, Kultura 54 plus i Kultura u centru, što je, istaknula je, dodatnih 90 milijuna kuna.

Dvije trećina toga je otišlo za izvaninstitucionalnu kulturu, napomenula je ministrica i dodala kako je sljedeći natječaj za medije zajednice, koji će biti raspisan u prvom kvartalu ove godine.

Kad je u pitanju status umjetnika, podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade vraćeni svi zaostali dugovi za pravo javne posudbe te osigurano kontinuirano financiranje autorskih prava umjetnika.

Prvi su put, istaknula je, raspisali javni poziv namijenjen isključivo vizualnim umjetnicima i prvi je put ministarstvo pružilo izravnu potporu, kao što radi za glazbenike i pisce, za vizualne umjetnike veću od milijun kuna.

Poručila je kako ne može prihvatiti kvalifikacije da se radi o rezovima, što se može vrlo lako provjeriti, te ponovila da su financijska sredstva u svim djelatnostima povećana.

Ocijenila je kako Inicijativa "Dosta je rezova!" nije uzela u obzir sva financiranja Ministarstva kulture jer nedostaju sva programska sredstva svih javnih ustanova kojima je osnivač Ministarstvo kulture, što je, ustvrdila je, ukupno oko 70 milijuna kuna.