O'pleti - opustite se uz igle i pletenje

U ovom ubrzanom životnom tempu svatko se od nas opušta i slobodno vrijeme provodi na svoj način. Zagrepčanka Adriana Meglaj nedavno je uz poticja sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorila radionice pletenja, za početnike ili za one napredne koji žele naučiti više. Osim pletenja ugodan je to prostor za druženje, rode se tu i prijateljstva, nastave profesionalna i mnoga druga druženja.

Ona je arhitektica, dizajnerica interijera i namještaja i ima certifikat za podučavanje vještina pletenja. Ona je Zagrepčanka Adriana Meglaj.

- Sve je to matematika i konstrukcija. Ove polaznice koje koje nisu matematički podložene imaju drugačiji način razmišljanja pa njima kosa skače na glavi kad spomenem da za pletenej treba matematika. To je sve konstrukcija, kad pogledate bilo kakav pleteni predmet, to je sve konstrukcija. Osnova je trodimenzionalno oblikovanje kao i zgrada, kao i ormar - objašnjava Meglaj.

Još kao petogodišnju djevojčicu baka ju je naučila kukičati. Sama je sa 16 godina počela izučavati pletenje.

- Pletem 35 godina i kad god zagrebem malo u neku novu temu onda se začudim koliko je tu nove materije za naučiti i novih pristupa. Hvalimo se da smo bogati unutar cijele naše Hrvatske s tim našim tradicijskim bogatstvom. Zamislite kad zagrebete pod površinom cijelog svijeta. Svatko ima neku drugu tehniku, neke druge načine, neke mustre, sve to skupa od pletenja čipke do višebojnog pletenja do nekog free style pletenja...

Vještine pletenja Adriana podučava već 8 godina. Počela je u programu tradicijskih vještina književnice Silvije Šesto, zatim je, dobivši novac za samozapošljavanje - nedavno otvorila vlastite radionice s raznim stupnjevima znanja i učenja pletenja.

Uz učenje tehnika pletenja i osnova čipkanja na batu, bojenja vune ekološkim bojama, polaznice uživaju u ugodnoj prijateljskoj atmosferi i druženju te jednogodišnjem izletu na malo seosko gospodarstvo u Kopačevo, selo kod Kopačkog rita. Bar nakratko pobjegnu od svakodnevnih briga.

Pletenje poželi naučiti i poneki muškarac.

-Nisu muškarci nezainteresirani. Kroz Opleti ih je prošlo trojica. Nisam  zatvorena za primiti muškog pletača nego je njima još uvijek nekako malo neugodno. Neugodno je uhvatiti igle ili da ih netko vidi s iglama - otkriva Maglaj.

Bogata je naša tradicija veza, kukičanja, pletenja... Adriana Meglaj iz Zagreba rado to prenosi svima koji žele, i mlađim naraštajima u knjižnicama Osijeka, Splita, Ploča. Zainteresiranih je, kaže, dosta, poput Pink, Dakote Fanning, Julie Roberts koje se često uhvati kako se u pauzama snimanja opuštaju uz igle i pletenje.