Je li osa opasna i ubija li čovjeka ubod stršljena?

Najavljujemo predavanja o pčelama i pčelarstvu te o opasnostima od kukaca kao što su ose i stršljeni. Hrvatska udruga pčelara "Pčelinjak" održavat će ih u mjesnim odborima u Zagrebu. Predavanja će početi u veljači, a trajat će dok građani za njih budu zainteresirani.

Je li osa opasna i ubija li čovjeka ubod stršljena? Hrvatska udruga pčelara "Pčelinjak" pripremila je predavanja koja će na ta pitanja odgovoriti.

Članovi udruge "Pčelinjak" dežuraju u Zagrebu i na dan primaju od 150 do 200 poziva građana preko službe 112. Ljudi dojavljuju sve što ih uznemiruje vezano za pčele, ose, stršljene. Svi pozivi nisu ni hitni, a ni opravdani - i upravo je zato nužno znanje.

Ne treba paničariti, tvrde pčelari. Pčele, a i stršljeni i ose najčešće nisu opasni za ljude, osim u slučajevima kad je netko alergičan na ubod.

Pčelarska društva nisu ovlaštena za uništavanje osa i stršljena, ali će se na predavanjima moći čuti kako napraviti klopke za ove kukce. Bit će riječi i o solitarnoj pčeli ili samici, koja u većini slučajeva nema žalac. Živi u malim zajednicama i dobro ju je imati u voćnjaku i dvorištu, a privući ćete je izradite li hotel za kukce. Samica ne proizvodi med, no dobra je za oprašivanje, osobito kruške.

Na predavanjima će pčelari anketirati građane - žele li urbano pčelarstvo u Zagrebu ili ne. Naglašavaju da je pčela plemeniti kukac koji nam i te kako treba radi meda i oprašivanja biljaka. Tvrde da bi i u gradu moglo biti višestruke koristi od pčelarenja na krovovima zgrada ili u nekim zelenim zonama, a u svijetu se već odavno zna kako to izvesti da bude sigurno za ljude.